19 FEB 2021

RASTOMRÅDE, CAMPING ELLER I TOTAL FRIHET? HÄR KOMMER EN KORT LATHUND FÖR ATT VÄLJA DEN PERFEKTA ÖVERNATTNINGSPLATSEN FÖR JUST DITT BEHOV!

RESA I HUSBIL

Att välja övernattningsplats för där du ska stanna med vår Fiat Ducato-husbil är inte alltid enkelt! Det kan vara en stor utmaning att välja var du ska stanna, i friluftsområden, på femstjärniga campingplatser eller i områden ute i naturen, när du ska vila för natten efter en lång resa. Här följer en kort guide för att aldrig mer hamna på fel plats.

Regelverk

Först av alla ämnen att ta upp i denna guide blir förstås några rader om trafiklagstiftningen. Även om den kan variera från land till land, så är det vissa saker som är desamma, och det är nödvändigt att känna till dem för att inte åka på oförutsedda böter.
Vi börjar med typ av fordon!
Husbilar använder sig av en inbyggd motor, till skillnad från husvagnar, och det klassificeras därför som faktiska fordon och de får därför inte parkeras i trafikerade områden (som till exempel i vägrenen), förutom för mycket korta stopp.
Det är ju underbart med frihet, men det krävs lite regler! Om du stannar under en kort stund i ett område som inte är avsett för detta, så är det förbjudet att använda området utanför Fiat Ducato-husbilen för allt sådant som klassas som "camping": ingen utdragen trappa, inga öppna fönster (förutom om de är glidfönster), och du måste se till att ditt fordon inte stör vägbanan, förstås.
Även upphängd tvätt utanför husbilen är förbjuden i detta specifika fall, så se upp!

Uppställningsplats

Uppställningsplatser är sådana platser som är specifikt skapade för uppställning, gratis eller mot betalning, där du kan parkera men där du inte har tillgång till yttre service (det finns inte möjlighet att fylla på rent vatten och tömma avloppsvatten/toalettavloppsvatten). Exempel på sådan plats är öppna parkeringsplatser, ängar, etc. Du måste placera ditt fordon på bästa sätt, och följa både trafiklagstiftningen och platsens egna regler: att hindra framkomst på trottoar eller att placera ditt fordon utanför markerat område gör att du med största sannolikhet får böter.
Dessa platser kan alltså användas när man är på språng, för att vila lite grand efter en lång resa, men de är inte direkt ditt äventyrs slutdestination!

Husbilsservice

När du behöver en plats att stanna på, även för att underhålla ditt vattensystem, så är det bäst att leta upp en Camper Service - Husbilsservice. Dessa ställplatser, som kan vara gratis eller mot betalning, erbjuder grundservice som tillgång till rent dricksvatten och möjlighet att tömma avloppsvatten/toalettavloppsvatten, men servicen brukar oftast vara begränsad till just dessa två. Denna typ av plats finns ofta som offentlig service (ofta finansierad av kommunen), eller som privat mark, ibland även på stora parkeringar, till exempel vid storvaruhus, eller bredvid bensinstationer och liknande.

Utrustad ställplats

För den som kräver lite mer komfort är det bättre med en utrustad ställplats - som dessutom ofta även erbjuder tilläggstjänster, som Wifi, samlingsrum, elektricitet och hygienutrymmen. Dessa ställplatser varierar, lite som hotell, beroende på platsen: vissa erbjuder en hög upplevelsenivå, medan andra bara erbjuder användarna de grundtjänster som krävs för en övernattning. En viktig sak att komma ihåg är att de oftast har en maxtid för uppställning (48/72 timmar). Detta beror ofta på att de ligger på platser i närheten av stadskärnor, vid intressepunkter för turism eller liknande, och på detta vis kan de se till att ha ett jämnt utbyte av besökare, vilket underlättar renhållningen i lokalerna.

Camping

Även här hittar vi campingplatser som erbjuder femstjärnig service, med pool, tennisbanor, restauranger och privata sandstränder, medan det på andra ställen kan vara ett mycket reducerat utbud av tjänster. Att välja den perfekta campingplatsen för just dig är otroligt subjektivt, och ett för stort ämne för en kort guide som denna, men vi vill råda dig att alltid tänka på din uppfattning om den perfekta semestern: är det bäst att smutta på ett glas vin vid poolkanten eller kasta dig ut till fots i ett äventyr i skogen som ligger runt din Fiat Ducato-husbil? Valet är ditt!

Agricamper och Agricampingplatser

Den sista punkten i denna guide handlar om en ny typ av privata strukturer som uppstått i närheten av vandrarhem eller på lantbruksfastigheter hemma hos bonden. Skillnaden mellan Agricamper och Agricampingplatser består i en begränsning av maximala uppställningstid: de första följer reglerna för utrustade ställplatser med en maximal tid om 72 timmar, medan de senare inte har begränsningar i tid och kan erbjuda dagar eller veckor i uppställning. Här finns möjlighet att vara med om unika upplevelser, då du kan bejaka din önskan för frihet och samtidigt finna en ställplats som är lite mindre utstuderat campingaktig jämfört med en vanlig ställplats, och som garanterat är mer privat och inbjudande.
Det kommer dessutom att vara möjligt att deltaga i allt som händer på lantbruket, utöva lokala sporter (som turridning, vandring eller paddling, beroende på var platsen ligger), men framför allt så kan du komma i kontakt med människor som arbetar och lever i det område du vill utforska, med möjlighet att få ta del av den verkliga själen i resmålet.

Även denna korta guide till val av den perfekta ställplatsen är nu klar, och vi är övertygade om att du kommer att ha nytta av den nästa gång du ska ut och resa - eller när du är trött efter en lång dag och bara vill hitta den bästa platsen för att vila inför nästa äventyr!