31 JUL 2021

MED DUCATO - DEN PERFEKTA SEMESTERN MED ETT PEDALTRYCK

ATT FÖRFLYTTA SIG I HUSBIL

Vi är redo för avfärd, solen står högt på himlen och vår välförtjänta semester hägrar.
Efter några månader i stillhet är det nu dags att gå igenom vår Ducato-husbil för att förbereda oss så bra som möjligt för vår semester: har vi gjort alla nödvändiga kontroller?
Är allting klart? Vi upptäcker det tillsammans!

REDO FÖR KONTROLL

Alla fordon och alla äventyr är olika - det vet vi. Men det finns dock små saker som kan hjälpa oss att så bra som möjligt förbereda en färd med vår Ducato-husbil.
Är din sommarsemester en On-the-Road-resa? Vi börjar med att förbereda vår Ducato-husbil genom att utföra en liten inspektion.
Först och främst: kontrollera taket och leta efter eventuella läckor. Missa inte tätningslisterna: se till att de är i utmärkt skick eftersom det är avgörande för att vår husbil ska vara i perfekt tillstånd.
Nu är det bra att börja med den viktigaste fasen av förberedelsen: att kontrollera alla delar av husbilen.
Det räcker inte med en snabbkoll, utan det är bra att skriva en lista över de delar som bör kontrolleras några veckor innan avfärd - så att du har tid att göra en fullständig kontroll, för du kan vara säker på att det verkligen kan utgöra skillnaden mellan en lyckad semester och en resa som kantas av oförutsedda händelser!
Börja med mekaniken - för den är förstås jätteviktig!

Efter en kontroll av transmissionsremmen - som duktiga husbilsentusiaster har du säkert redan gjort en sådan kontroll - får man inte glömma bort säkerheten: strålkastare och bromsar är avgörande för säkerheten, så se till att avsätta lite tid för att kontrollera dem närmare i lugn och ro.

Gå sedan vidare med punkt två i listan: kontroll av däcken. Däcken ska kontrolleras för att se hur slitna de är och om de är i gott skick - och om din Ducato-husbil inte är ute på den allra första resan så får du inte luras av att slitbanan ser tjock och hel ut: solen, magasinering och tiden tar ut sin rätt och kan förstöra däck som ser friska ut. Gå sedan över till trycket: kontrollera noggrant varje ventil och gör en snabbcheck på korrekt tryck för lufttrycksfjädringen. Har du glömt något? Speciell uppmärksamhet krävs även för ditt reservhjul! Kontrollera det i minsta detalj, flytta på det så att inte klämmorna deformerar det över tid. Nu när de första punkterna på listan är avklarade så är det dags för batteri, motor och reservbatteri.

Det var en gång ett bäst-före-datum... Och ja, det är viktigt att kontrollera datumet! Sedan ska du starta din Ducato-husbil och verifiera att motorns batteri snabbt svarar, trots ett längre stillestånd, och glöm inte att även kontrollera reservbatteriet - prova genom att tillkoppla ett uttag eller genom att använda generatorn.

Det är nu dags för fordonets anslutningar för gas och vatten. Det är mycket vanligt att det uppstår "proppar" av oljan som finns i bränslet, och de skapar avlagringar i rörledningarna som kan förhindra korrekt funktion. Kontrollera att det inte finns utkristalliserade avlagringar och utför eventuellt en grundlig rengöring.
Sedan över till vattnet: kontrollera att vattenpumpen är i gott skick, fyll på vatten i tankarna och kontrollera att de går upp i tryck.
Se upp för temperaturen! Kontrollera även uppnådda temperaturer: vare sig det handlar om en värmare för vinterbehov eller ett kylskåp så måsta varje element ombord fungera korrekt ner i minsta detalj.

SKRIV NU NER DIN RESRUTT

Din checklista är klar och genomgången och alla detaljer har undersökts - din husbil är absolut klar för nästa äventyr. Eller nästan...

För bästa resultat för din semester så ska du inte glömma bort att hålla ett öga på äventyrets logistik.
Börja genom att på förhand förbereda din resrutt: destinationer, parkeringsplatser, utrustade ställplatser, tilläggstjänster. Varje resa on-the-road kan vara fylld av överraskningar, men det är bra att veta i förväg vilka etapper som finns i äventyret, även om det bara är i stora drag, så att du kan göra en uppskattning av vad du kan förvänta dig under färden.

Kontrollera vägguider och vägregler, som kan vara olika i alla länder: det är det bästa sättet för att inte känna dig oförberedd och långt hemifrån.

Gör iordning en låda med basvaror: en nödlägessats, resenärernas personliga dokument och även en digital kopia av alla dokument som du alltid kan ha med dig.

Och glöm inte att skissa på en Plan B, i reserv. För en sak är säker: alla resrutter måste personanpassas för alla behov. Oförutsedda händelser som sker i sista minuten, plötsliga förseningar eller ändringar i programmet?
Var säker på att du har inspirationsmaterial för alternativa resmål och destinationer om det oförutsedda sker under vägs.

Stig ombord, allihop! Och ha ett underbart äventyr med Ducato!