25 OKT 2019

EN RESA MELLAN DRÖM OCH VERKLIGHET. DESTINATION: TRIESTE OCH SLOVENIEN!

TURISTFÄRDER

Från Triestes historiefyllda gator till den vackra naturen i Slovenien...vår On-the-Road-resa med Fiat Ducato börjar här.
Sommaren är över, men det är inte reslusten hos en husbilsintresserad! Är ni redo för en ny resa? Vi tar en sväng till Trieste, och sen far vi tillsammans till Slovenien!

TRIESTE

Elegant och fylld med historia - och inte utan anledning älskad av James Joyce - Trieste är en ädelsten som inte lämnar någon oberörd. Efter att ha parkerat er Ducato husbil kan ni röra er mot den fantastiska Piazza Unità, känd för att vara det största torget som ligger vid havet i hela Europa. Där kan ni beundra Fontana dei Quattro Continenti, den lysande barockfontänen.
Från torget kan ni ta en promenad i den historiska innerstaden eller längs havspromenaden, mot fyren Faro della Vittoria i vars topp du kan se Vittoria Alata, Den Bevingade Segern, som mäter över 7 meter. Kuriosa: för att skydda statyn från vinden Bora, som i Trieste ofta är obarmhärtig, har statyn försetts med en mekanism som gör att vingarna "slår" för att kunna ta upp styrkan i vinden utan att skadas.
Vilken riktning ni än tar så är det helt förbjudet att ta sig tillbaka till husbilen innan ni besökt Castello di Miramare: det fascinerande habskburgska residenset, byggt precis vid havet i en park på över 22 hektar.
Det är förstås inte slut med saker att se i Trieste: när ni är klara att fara vidare stiger ni ombord er husbil på Ducati husbilschassi.
Spänn fast säkerhetsbältena och gör er redo för nästa etapp!

POSTUMIA

På mindre än en timme kommer man till Postumia - ta motorväg A1 och följ skyltarna mot Postojna–Pivka/Reška cesta. Det är en liten stad (färre än 10 tusen invånare) som säkerligen kommer att ta andan ur er tack vare sina Grottor!
Tjugo kilometer underjordiska gångar, stalagtiter och stalagmiter - idag är detta en del av Unescos Världsarv: en magisk kalkstensvärld som är gömd djupt inne mellan Alperna och Adriatiska havet, och de kan verkligen besökas av alla, och i alla åldrar.
Om ni reser med era barn kommer de säkerligen att imponeras av stjärtgroddjuret Olm, den unika (och förhistoriska!) varelsen som lever i dessa grottor. Den livnär sig på småräkor, maskar, sniglar och andra ryggradslösa vattendjur, och den kan leva helt nedsänkt i mörker, och den kan gå flera år utan att äta alls.
Apropå mat, varför inte prova det lokala köket? En av de typiska rätterna är en Frika, med potatis och ost, men även soppor är mycket omtyckta i Slovenien!
När ni är redo, väntar er husbil på Ducati husbilschassi: nästa stopp? Huvudstaden!

LJUBLJANA

Låt er inte luras av att Ljubljana är en liten stad, för den är full av attraktioner och historia, och kommer att ta er med storm!
Den historiska innerstaden, med stilar som går från medeltid till jugendstil är bara en del av dess skönhet.
Uppifrån kullarna där slottet reser sig kan ni se ut över fängslande och vackra vyer: vi vet med säkerhet att ni kommer att vilja posta bilder på Instagram!
Butiker och caféer längs floden, där folk möts även då det är kallt och sitter utomhus med stora filtar, ger alla ett skimmer av magi åt platsen.
På den centrala marknadsplatsen kan ni njuta av platsens tradition och atmosfär: den är ritad av den berömde arkitekten Jože Plecnik på 40-talet, och består av en marknadsplats under bar himmel, Vodnikov trg, och den övertäckta marknadsplatsen Pogačarjev trg.
När Ljubljana har fyllt ert hjärta och era ögon är det dags att på nytt starta er husbil på Ducati husbilschassi!

NOVO MESTO

Ni avslutar nog er turistfärd med en tur till Novo Mesto, som ni når via A2/E70, ombord på er Ducati-husbil.
När ni anländer ser ni genast att staden har ett rikt arkeologiskt arv, och det är erkänt i världsnivå: en juvel att upptäcka i sakta mak.
Till exempel, när ni tar er fram längs floden ska ni inte förvånas om ni plötsligt ser ett slott mitt i skogen: på en liten ö mitt i floden Krka ligger slottet Otočec, det enda slottet på vatten i Slovenien!
En annan anledning till att namnet på staden kanske inte är helt nytt för er? På kullarna produceras det karaktäristiska vinet cviček, Dolenjska-vingårdarnas stolthet, berömt även utanför gränserna för detta karga och vackra landskap.
Så vi höjer vår bägare till denna resa, i väntan på nästa tur ombord vår husbil på Ducati husbilschassi!

ATT KÖRA I SLOVENIEN

I Slovenien är hastighetsgränserna:
50 km/h på stadsgator, ibland reducerat till 30 km/h i områden med mycket gångtrafikanter..
90 km/h för de flesta vägar utanför städerna;
110 km/h för motortrafikleder;
130 km/h för motorvägar.

PRAKTISK INFORMATION
Ställplatser och campingplatser

Mellan resmålen i vår turistfärd kan vi stanna på:
Ställplats i Trieste – Mamàca Park (Via del Pane Bianco, 16 – Località Servola – Trieste): det kostar 18 euro för första dagen och 13 euro för varje dag efter det. Det är en utrustad ställplats, med toaletter, elektricitet, buss/shuttleservice. Den är öppen hela året och djur är välkomna.
Kontakter: mobil 335 8032580 - www.mamacadreams.it

Grottorna i Postumia - Postojnska Jama - 250 m från ingången till grottorna i Postumia, på huvudvägen mellan slottet Predjama och floden Pivka - området har 20 platser för husbilar med vattenkoppling och 5 elektriska kopplingar (16A), infartsbom. Toalett och dusch är avgiftsbelagda.
Kontakter: +386 57000 100 - info@postojnska-jama.eu

Camping Ljubljana Resort – (Dunajska cesta 270 1000 Ljubljana) 177 platser reserverade för husbilar, tillgång till elektricitet, tillgång till rinnande vatten, WC, duschar, handfat, hoar för disk, hoar för tvätt, tillgång till internet, och husdjur välkomna.
Kontakter: +386 (0)1 589 01 40 - info@gpl.si