28 APR 2021

TRAVELWISHLIST: BAYERN, MÜNCHEN OCH ALPERNA

ATT FÖRFLYTTA SIG I HUSBIL

Bayern är Tysklands största region med tidlösa städer, snöklädda berg och oändliga kullar - här får alla äkta husbilsentusiaster utlopp för sin längtan efter hemliga platser, panoraman och underbar kultur! Vi far tillsammans på en upptäcktsfärd genom Bayern!

München

Vi startar resan ombord på vår Fiat Ducato husbil just i München, Bayerns huvudstad och en av de viktigaste städerna i Tyskland - staden ligger långt söderut i landet, nästan ända nere vid den österrikiska gränsen. Det är en magisk och nästan sagolik plats, där innovation och tradition ger liv åt en overklig atmosfär av surrealism.
Vi låter oss förtjusas både av palatsens skönhet och de trånga gränderna, och de glada människorna! Man kan lugnt fråga lokalborna här om vägen och om råd, för att få höra om alla speciella platser som bara invånarna känner till!
Ett delmål som man absolut inte får missa är förstås Residenz-palatset, där regionens härskare har bott, och där idag Residenz-museet har sitt säte - här kan du beundra fantastiska fresker och tidstypiska, ovärderliga föremål och skatter.
Ett stopp är tvunget vid Marienplatz, rådhusplatsen och centrum för stadens uteliv - här finns palats med otroligt skiftande arkitektur.

Augsburg och Günzburg

Tillbaka på vår Fiat Ducato husbil far vi mot nordväst: på bara 30 minuter kommer vi till staden Augsburg (romarnas Augusta), en veritabel juvel vad gäller arkitektur och historia, och som grundades just under romartiden.
Även här är det byggnaderna som leder oss genom historien, från Sankt Peterskyrkan som står vid rådhusplatsen, till Domkyrkan som är en av de mest fascinerande religiösa besöksmålen i landet. Vi tappar bort oss i stadens gränder, och känner hur skönheten kommer från alla håll, och vi hamnar förstås även på gatan Maximilianstrasse, en av huvudgatorna. Den är berömd för både sin shopping och sina eleganta residens i barock- och rokokostil.
För den nyfikne finns sedan Lutherstiege-museet, tillägnat Martin Luther, där du kan beundra en rik samling föremål, böcker, dokument och konstverk från en fascinerande tid i historien, steg för steg, under hela perioden för den protestantiska reformationen. Här i Augsburg finner vi även Mozarthaus, Wolfgang Amadeus Mozarts faders födelsehus, som idag är ett museum där vi på nära håll kan upptäcka det dagliga livet för en av de viktigaste musikerna i vår historia.
Genom ytterligare 30 minuters resa mot nordöst, ombord på vår Fiat Ducato husbil, finner vi den lilla staden Günzburg, som ligger vid Donaus strand. Staden har en lång historia och monument som vittnar om den, som Markgreveslottet eller Reisenburg-fästningen, men det är även ett omisskänneligt mål för den som älskar underhållning (eller reser med barnen): här finner vi nämligen en av Legolands temaparker!
Är du redo för en hel värld byggd av tegelstenar?

Slotten i Hohenschwangau och Neuschwanstein

Efter vår avslappnade paus i underhållningens tecken är det dags att åter ta oss ombord på vår Fiat Ducato husbil och köra cirka 1,5 timme mot söder. Där finner vi slotten Hohenschwangau och Neuschwanstein, två av de troligtvis vackraste slotten i världen!
I det första - som byggdes som sommarresidens på sjön Alpensee av kung Maximilian II, fader till Ludvig II av Bayern - kan vi utforska slottssalar som fortfarande är inredda med originalmöblemangen, i en tidlös atmosfär.
Slottet Neuschwanstein däremot, byggt mellan 1869 och 1886, ligger några kilometer bort, och är exakt vad man kan förvänta sig av ett sagoslott. Dess höga torn och den vita stenen gör att vi osökt tänker på slottssymbolen från vår barndom: ur Walt Disneys värld! Och ändå, tro det eller ej, så är det mest suggestiva med området inte slotten, utan det fantastiska landskapet med skogar och grönskimrande kullar som omfamnar både oss och de två slotten.

Lindau och Bodensjön

Sista etappen i vår resa är en destination som verkligen är pittoresk. Den lilla staden Lindau reser sig nämligen på en ö mitt i Bodensjön! Den har en förbindelse med fastlandet genom en bro och är därför lätt att komma till, och den har ett stort utbud av sevärdheter.
Här går vi genom gator och gränder och tittar på de typiska husen i tusen färger på Maximilianstrasse (huvudgatan, även här!) - och vi beundrar fontänen Narren-Brunnen och slappnar av en aning under en tur på Bodensjön i en vacker båt. Från båten förundras vi både av staden Lindau och av det fantastiska landskapet som ligger runt omkring oss.

Även denna korta guide är över! Vi hoppas att den varit av nytta och kan vara en inspiration för din nästa resa ombord på din Fiat Ducato husbil. Vi ses nästa gång, husbilsfantaster! Eller, bättre: "Auf Wiedersehen!"