11 SEP 2020

RESA MED VÅRA HUSDJUR? NÅGRA GODA RÅD INNAN DU FAR IVÄG!

RESA I HUSBIL

Sommarsäsongen är här och tillsammans med önskan att fara iväg igen så finns det som alltid några detaljer som ska lösas innan du åker! För många av oss skickliga husbilsresenärer och naturälskare så är det nödvändigt att vi får ha med oss våra fyrbenta familjemedlemmar.

Så här kommer några enkla men goda råd för att förbereda oss (allihop, även vår integrerade husbil på Fiat Ducato-chassi) på allra bästa sätt för vårt äventyr!

Precis som hemma

Om vi själva tycker att vårt hem är en ”helig” plats där vi kan känna oss fria från bekymmer, så gäller detta ännu mer för våra fyrbenta familjemedlemmar!
För att förbereda dem för vår stundande resa tillsammans är det därför bra att redan nu börja vänja dem vid ”husbilslivet”! Så vi tillbringar några timmar tillsammans i vår integrerade husbil, kanske kör vi en kortare tur i närområdet så att husdjuren vänjer sig, inte bara vid husbilen, utan även vid resandet!

Djur är mycket fästa vid sitt territorium, och att tvinga med dem på en resa på en plats som de inte känner igen kan vara en negativ upplevelse: från lättare anpassningsproblem till svåra humörsvängningar hos ett djur som kan känna sig i fara och kanske då blir mer aggressiv än vanligt. Om detta sker är det första rådet att stanna husbilen och tillbringa lite tid tillsammans utomhus - din närvaro tillsammans med naturen kommer att göra susen!

Var och en har sin plats

Vi har nu sett till att vårt husdjur är en van resenär inuti vår Fiat Ducato-husbil, men vad gör vi nu? Vi ser var han går och lägger sig! Djur lägger sig nämligen på den plats där de känner sig mest skyddade, speciellt i situationer som är lite ”svåra”. När du ser var hans plats är, så gör du den till hans personliga plats för hela resan: placera vilokorg, resbur och mat- och vattenskålar här, så att han känner sig som hemma - han kommer att tacka dig!

Det är också viktigt att begränsa rörelse inuti husbilen så mycket som möjligt under färden, så du måste lära honom redan innan du far iväg att han inte får gå upp på stolar, sängar eller soffor: han kommer kanske inte att vara så glad i början men vid en kraftig inbromsning är det bra att vara säker på att han inte hamnar i farliga situationer, både för honom och för alla passagerare - allra bäst i en resbur!

Även vad gäller övernattning är det viktigt att bestämma i förväg om husdjuret ska stanna i husbilen med oss, eller tillbringa natten utomhus. I det senare fallet är det bra att han får vänja sig vid att vara i närheten av husbilen även före avfärden, så att han känner sig säker även långt ifrån hemmet!

Förberedelse av passagerarutrymmet

Nu när husdjuren är avklarade är det dags för att förbereda din Fiat Ducato: vilka små förberedelser kan du göra för att allas liv ombord ska bli bättre?
Först och främst ska du packa extra många torktrasor, för våra nybadade semesterhundar kanske kommer att komma farandes direkt från ett dopp i havet, eller en långpromenad i bergen! I små utrymmen kan en smutsig (även liten) hund göra att utrymmet blir obeboeligt väldigt snabbt. Så du får se till att göra rent honom innan han får komma in i din husbil.

Att täcka över hårda hörn och vassa kanter är bra både för barn och husdjur på resa! Djur har nämligen sämre balans än vi under resans gång, och ingen vill väl att de ska göra sig illa bara för att du tar en snäv kurva, eller om du upptäcker ett farthinder lite försent.

Hygienartiklar, både för djuret och för husbilen, är än mer nödvändiga under resan. Så vi råder dig att ta med dig allt du kan tänkas behöva för alla oförutsedda händelser, och om du tvekar på om du måste ta med antiparasitmedel... Ta med det!

Papper i ordning, nu kör vi!

Det allra sista åtagandet, men inte det minst viktiga: om du planerar en resa utomlands ska du komma ihåg att även dina husdjur måste ha ett personligt pass! För att undvika obehagliga upplevelser är det bäst att se till att ordna allt detta på förhand. Håll alla dokument samlade tillsammans med registreringsbeviset för din Fiat Ducato, eftersom det är en god idé att vara beredd om det skulle bli kontroll av trafikpolisen.

Nu har du kommit till slutet av denna korta guide, och vi hoppas att du ska kunna fara iväg mycket snart, och lyckligare än någonsin... och garanterat vara bättre förberedd för att tillbringa lite tid tillsammans med dina vänner, på både två och fyra ben!