30 SEP 2019

LEGENDER, NATUR OCH FRIHET: VI PRESENTERAR SKOTTLAND, NÄSTA RESMÅL ATT UPPTÄCKA MED HUSBIL!

RESRUTTER

Om du föredrar resmål med orörd natur kommer du att uppskatta den här resan!
Att köra genom de skotska högländerna är en unik upplevelse med mängder av hisnande scenarier och fantastiska vyer, som du kan beundra från din Fiat Ducato husbil.
Från Glasgow och Edinburgh till de suggestiva landskapen i högländerna: förbered dig på en oförglömlig resa i hjärtat av Skottland med din Ducato husbil.

GLASGOW

Resan börjar i Glasgow, Skottlands största stad som under de senaste 10 åren har förnyat sig själv och lyft fram sina starka sidor: från gastronomin till museisamlingarna kommer Glasgow ge dig den energi du behöver för alla etapperna under resan som går genom natur och kultur!
Katedralen grundades på 600-talet och har under åren byggs om och utökats, från ett litet kapell till den majestätiska gotiska byggnad du kan beundra än idag. Det speciella med katedralen? Det sägs att altaret i Lower Church döljer graven efter San Mungo, Glasgows skyddshelgon. Efter en tur bland katedralens tornspiror får du inte missa ett besök på Sant Mungo Museum of Religious Life and Art och Provand’s Lordship, ett bostadshus från 1471 som anses vara det äldsta i hela staden.
Visste du att världens största samling, som tillhört en enda person, finns i Glasgow? Det var Sir Burrell, en handelsman inom sjöfarten, som samlade på sig ca 8 000 föremål, som senare skänktes till Glasgow stad. Bege dig sedan till Pollok Park, för att fängslas av dess excentriska samling: från etruskiska terracottafigurer och grekiska skulpturer till porträtt av flamländska konstnärer. Och efter denna djupdykning i konsten, passa på att vila ut i parken … besöket är ännu inte slut!
Ta lite vetenskap, tillsätt ett lite futurism och lägg till interaktivitet: då får du Science Centre di Glasgow. Här hittar du över 300 attraktioner som taktila laboratorier, planetariet och jätteskärmen Imax med en anläggning på 12 000 watt!
Om du har uppskattat den första etappen på den skotska resen, kan du inte lämna Glasgow utan att smaka den nationella rätten: Haggis. Det är en rätt gjord på fårinälvor som serveras med rotmos och potatismos.
Starta motorn och stig ombord: vart ska vi nu? Edinburgh!
Följ M8 mot Calder Rd/A71 och ta avfarten A71. Följ sedan Approach Rd och A7 mot Waterloo PI/A1.

EDINBURGH

Här har du Edinburgh, en av Storbritanniens mest fascinerande städer! Bli inte förvånad om du står mitt i ett levande vykort: det är den effekt som den skotska huvudstaden har på alla besökare! Är du redo att upptäcka skönheten hos denna pittoreska stad?
Du kan inte börja din tur någon annanstans än på det berömda slottet Edinburgh Castle! Vandra längs Princess street och beundra stadens trädgårdar. Ta sedan fram din mobil eller kamera: det är obligatoriskt att föreviga det imponerande panoramat från slottet!
Och om du vill ta andra foton över staden från vackra utsiktspunkter, gå till Calton Hill: här kan du besöka Nelsonmonumentet och National Monument, en ”ofullbordad” modell av ett tempel på Akropolis. Fortsätt besöket och passera Holyrood-parken och Arthur’s Seat, den inaktiva vulkan som är känd som stadens högsta punkt! Är du sugen på en paus i naturen?
Du kommer till det lilla samhället Duddlingston, en pärla som är känd för sitt naturreservat och pittoreska sjö. Här kan du njuta av en god skotsk öl och slappna av framför det vackra landskapet: dörrarna till Skottlands äldsta pub ”The Sheep Heid Inn”, som invigdes 1360, är alltid öppna och redo att låta dig göra nya upptäcker.
Om du uppskattade landskapet kring Edinburgh, kommer ett besök i Cramond att göra denna andra etapp i Skottland perfekt! Orten ligger vid havet och har några befästningar från andra världskriget: kom dit när det är lågvatten och en stig kommer att leda dig direkt till en liten ö. Tänk på tidvattnet … det är inte ovanligt att bli fast på ön!
Stig åter ombord på din Fiat Ducato husbil och ta Leith St/A900 mot Queensferry Rd/A90 och följ sedan M90 och A9. Sväng av på A96 och fortsätt till Millburn Rd/B865 och du är framme!

INVERNESS

Här är den tredje etappen, Inverness! Om du alltid har drömt om att resa till högländerna är detta resmål mitt i prick!
Det är en strategisk punkt för alla vägar i den bergiga skotska regionen och blir ditt basläger för att besöka floderna och följa den populära Loch Ness-sjön.
Slottet som dominerar staden, Inverness Castle, är bland de yngsta i trakten; det byggdes i mitten av 1800-talet för att ersätta det medeltida slott som låg här innan. Även om det inte går att besöka, tillhör slottet stadens mest intressanta sevärdheter! Gå upp på kullen och beundra den makalösa utsikten över Inverness.
Om du intresserar dig för vikingarnas och pikternas historia, missa inte Inverness Museum and Art Gallery, en verklig skatt, innan du fortsätter till stadens äldsta gata Church Street.
Men ditt uppehåll i Inverness är inte begränsat till själva staden: i närheten, närmare bestämt i Moray Firth, kan du beundra en triangulär bukt där det är möjligt att se delfiner innan högvattnet kommer. Om du inte vill missa detta sceneri, gå till den vackraste platsen, Kessock Bridge, ca en kilometer från Inverness, eller ta en båttur.
Och på tal om båtar … är ni nära, faktiskt mycket nära en av världens mest berömda sjöar … Loch Ness!
Stig åter ombord och ta Charles St och Kingsmills Rd mot Southside Rd. Följ B862 till B852!

LOCH NESS

Vi är säkra på att frun i huset Nessie hälsar er hjärtligt välkomna … men du kan vara lugn, hon har inte setts till på flera decennier!
Legenden berättar att odjuret sågs första gången på 400-talet av en irländsk munk och har därefter nämnts igen på 1500-talet när det beskrevs av Hector Boece i ”Skottlands historia” som ett ”fruktansvärt väsen”. Och först 1933 berättade ett par som satt på stranden att de hade sett odjuret; en historia som upprepats flera gånger under åren med en mängd påstådda observationer som blivit allt fler. Vi kan alltså inte garantera att du får syn på den gigantiska långhalsade sjöreptilen … men för att vara på den säkra sidan, glöm inte att hålla ögonen öppna!
Den mycket vackra sjön är ett under att upptäcka: från den grönskande naturen till slottsruinerna i Urquhart, några få minuter från Drumnadrochit. Den första byggnadsdelen är från 1100-talet, men på 1300-talet ersatte stenmurarna den tidigare träbyggnaden. På 1500-talet gav Jakob IV den till John Grant från Freuchie. Denne byggde ut den betydligt, men slotten brann ned på 1600-talet och lämnade då de romantiska ruiner som du ännu kan betrakta.
Kör söder ut på vägen till byn Spean. Här hittar du en förtrollande bro; en idealisk plats för att börja vandringen i naturreservatet Glen Roy och ”Parallel Roads”, dvs. terrasser som bildades under istiden.
De skotska pärlorna, som du kan upptäcka med din Fiat Ducato husbil upphör inte här: kom ihåg att boka campingplatserna, särskilt under de mest hektiska månaderna för att inte riskera att bli utan en uppställningsplats på natten.

PRAKTISK INFORMATION
Här är några campingplatser som du kan nå under din skotska tur:

Ställplatser och campingplatser

Red Deer Village Holiday Park, Glasgow, Lanarkshire, Scotland; här har du tillgång till flera bekvämligheter utöver bastjänsterna: upptäck tvättstugan, den vackra picnicplatsen och grillplatsen, där du bekymmerslöst kan laga mat utomhus.
Kontakt: +44 (0)141 779 4159, info@reddeervillageholidaypark.co.uk

Campsie Glen Holiday Park, Fintry, Stirlingshire, Scotland; här finns det platser för alla behov, utrustade med eluttag, färskvatten, avlopp och TV-antenn.
Kontakt: +44 (0)1250 878123

Bught Park Caravan Park & Campsite, Inverness, Scotland; övernatta endast 15 minuter till fots från stadskärnan. Bught Park har fått 3 stjärnor av Highlands of Scotland Tourist Board!
Kontakt: +44 (0)1463 236920, bookings@invernesscaravanpark.com

Bunchrew Caravan Park Ltd, Bunchrew, Inverness, Scotland; utnyttja tillfället att utöva någon av de sporter som erbjuds här; från klättring till vattensport eller cykelturer … den här campingen kan ge dig råd om utomhusaktiviteter för alla typer av resenärer!
Kontakt: +44 (0)1463 237802

Mortonhall Caravan & Camping Park, Edinburgh, Scotland; endast 4 miles från hjärta av Edinburgh förenar denna camping lugnet på landet med aktiviteterna i staden!
Kontakt: +44 (0)131 664 1533, mortonhall@meadowhead.co.uk

Loch Ness Shores Camping and Caravanning Club Site, Inverness, Scotland; efter ett besök vid sjön, koppla av på denna campingplats som anses vara bland de lugnaste i området: idealisk som startpunkt för långa vandringar och att beundra landskapet i total avkoppling!
Kontakt: +44 (0)1456 486333

Loch Ness Bay Camping, Drumnadrochit, Scotland; om du stannar till vid Loch Ness är Loch Ness Bay Camping perfekt för att besöka slottet i Urquhart, endast 15 minuter till fots från campingplatsen.
Kontakt: +44 (0)1456 450544