28 JAN 2021

ÖNSKELISTA FÖR RESAN: PORTUGALS SLOTT

ATT RESA I HUSBIL

Vår önskelista för resan ger oss en möjlighet att varje månad upptäcka nya platser som är mer eller mindre utforskade, och den förbereder oss på nästa äventyr ombord på vår Fiat Ducato-husbil!
Vi kör mot Portugal för en specifik resa för att upptäcka de vackra platserna i denna region, men framför allt för att besöka de underbara och karakteristiska slotten som finns i hela landet från norr till söder.

Lissabon och slottet Castelo de São Jorge

Lissabon är Portugals huvudstad och en av de mest unika städerna i världen. Här andas du verkligen in både historia och kultur i varje hörn, genom gränder som för dig till små byliknande kvarter till innovativa high-tech-kvarter - och platser där tiden verkar stå helt stilla, som i kvarteret Alfama, det mest traditionella i hela Lissabon, mitt emellan floden Tago och de närliggande kullarna.

Precis här, i kvarteret Alfama, hittar vi något som ligger högt uppe på kullen, och som är vårt första mål: den antika försvarsfästningen som sedan blev kungens palats och som idag kallas för Castelo de São Jorge. Och om det inte räcker med de romantiska trädprydda gränderna, konstskatterna och den historia som är knuten till slottet från den första halvan av 1000-talet e Kr så är kanske utsikten från detta slott fullständigt bedövande... Det är oslagbart och här ser du ut över hela staden i all sin prakt.

Èvora, den medeltida stadskärnan och dess omgivningar

Vi kör i vår Fiat Ducato-husbil inåt landet mot öster och här finner vi området Alentejo, karakteriserat av små, tidlösa byar där underbara ting kan upptäckas under bara några timmar.
Och även om varenda en av dessa småbyar är väl värd ett besök, så är Èvora säkert den som mest fångat vår uppmärksamhet. Hela byn reser sig nämligen på toppen av en kulle och den omges av helt intakta skyddsmurar - det ger byn en majestätisk atmosfär, som om tiden stannat fullständigt. De medeltida palatsen, katedralen och de antika ruinerna efter ett romerskt tempel är bara några av de attraktioner som vi bjuds på under en promenad genom de karakteristiska gränderna: Èvora är den bäst bevarade medeltidsstaden i hela landet.

I detta område finner vi även byn Estremoz, en medeltidsby som är välkänd för den marmor som bryts i närheten - en marmor som används i många av palatsen över hela Portugal.

Ännu längre österut kommer vi till en av de mest fascinerande byggnaderna i världen: fästningen Nossa Senhora da Graça. Det är byggt under 1700-talet och anses som ett militärarkitektoniskt konstverk. Det var under flera sekler en strategisk plats från vilken man kunde hålla uppsikt över den omkringliggande omgivningen i flera kilometer - detta skyddade invånarna i hela området mot möjliga invasioner.

Belmonte och slottens område

Efter djupdykningen i medeltiden är det dags att köra norrut mot slotten!

Vi stannar inåt landet och kör mot Belmonte, där det imponerande slottet (ett vittnesmål från den judiska befolkningen) lämnar oss utan ord för att kunna beskriva den vackra graniten och dess massiva och imponerande former som stiger upp från sin höjd över landskapet. Belmonte är även födelseplatsen för Pedro Álvares Cabral, den man som sägs ha "upptäckt" Brasilien.

Vi far sedan vidare ombord på vår fyrhjuliga vän, vår Fiat Ducato-husbil, och i närheten av Belmonte hittar vi mängder av attraktioner som är värda en egen dagstur. Det är fortfarande ingen som vet vem som byggde tornet Torre de Centum Cellas, längs vägen mot Guarda. Och slottet Sabugal, ett av de bäst bevarade i landet och som erbjuder en enastående utsikt. Eller varför inte slottet/nationalmonumentet Linhares da Beira, med sin gotisk-romanska arkitektur och dimensioner som verkligen inte kan sägas vara återhållsamma.

Återtåget söderut och landets absoluta pärla

De platser som bör besökas i Portugal är många, och hur mycket vi än vill, så räcker tiden tyvärr oftast inte till för att upptäcka allt.
Men vi måste absolut göra en etapp till, en som kommer att lämna dig med hakan i bordet, det är vi övertygade om: välkommen till Sintra, resenär!

Den här staden, bara ett fåtal kilometer från Lissabon, är inte bara en arkitektonisk pärla, utan den erbjuder även, då den befinner sig mitt i naturreservatet Sintra-Cascais, massor av utomhusattraktioner, något som gör att vi kan smaka lite på den fantastiska naturen som vi alla älskar så högt.
Just i Sintra finner vi Penapalatset, Palácio Nacional da Pena, som ligger på en klippavsats på en höjd.
Fabellik, färgglad, elegant: detta palats - som Maria ll lät bygga under 1800-talet som bröllopspresent åt sin blivande man, Kung Ferdinand ll av Portugal - kan inte beskrivas med ord och framkallar gripande känslomässiga reaktioner som endast få byggnader kan skänka... En blandning mellan häpnad, överraskning och glädje över dess färgrikedom. Att komma in i denna plats kan endast jämföras med den hänförelse som barn upplever på Julaftons morgon... Penapalatset är sannerligen en fantastisk present!

Vår resa är över, och vi hoppas att du kan dra nytta av informationen för att upptäcka nya platser och en icke-traditionell resrutt genom ett Portugal både av idag och från förr ombord på vår älskade Fiat Ducato-husbil. Trevlig resa, husbilsfantaster!