15 MAJ 2020

VÅR ÖNSKELISTA BLIR LÄNGRE: VI UPPTÄCKER POLEN OCH DESS UNDERVERK

RESA I HUSBIL

Har du lust att resa iväg? Det har vi också!

I väntan på nästa tillfälle kan vi tillsammans upptäcka Polen med dess fantastiska utsikter, över fyra tusen sjöar och en överraskande natur.

Polen ligger i centrala Europa och är en obligatorisk etapp för alla reseentusiaster on the road, speciell med en husbil på Fiat Ducato-chassi! Bland hisnande landskap, en tusenårig historia och bisonoxar (ja, bisonoxar!) upphör inte detta land att överraska och förbluffa.

Du förälskar dig i det här landet där du åker från sydväst, i regionen Slesia, där 12 öar utgör staden Wroclaw, mot norr med dess sjöar, parker och hav.

WROCLAW

Staden med 112 broar, ett viktigt polskt kulturellt och intellektuellt centrum, ligger vid floden Oder, som längs nästan 200 km markerar gränsen till Tyskland.

Stadens pulserande hjärta är marknadstorget Rynek och inte långt därifrån ligger torget Plac Solny, där du hittar en blomstermarknad som är öppen dygnet runt.

Och om historiska byggnader, naturen och kulturen inte skulle räcka finns det dolda kuriositeter i den här magiska staden: vem har inte drömt om att få se nissar? Hör i Wroclaw finns det mer än 350 stycken, de visar dig också var du befinner dig. Brandmänsnissarslaktarnissar och till och med fångarnissar: du vet vad du har omkring dig när du träffar dem, titta bara på gathörnen.

KRAKOW

Vi kör österut på E40 och här hittar du den längsta europavägen på över 8 000 km som når Krakow. Stadens centrum blev det första UNESCO-arvet i Europa och i domkyrkan krönades alla kungar.

Under många år var den här staden huvudstad. Den är fortfarande ett kulturellt, historiskt centrum och är landets största internationella turistmål.

Det enorma huvudtorget (Rynek Główny) tillsammans med den gröna ringen (planty) som omger det historiska centrumet, där stadens inre murar en gång stod, är ett unikt skådespel i världen både ur arkitektonisk synvinkel och för dess dynamik, med aktiviteter av alla slag som smälter samman och skapar en verklig tidlös verklighet.

Inte långt ifrån staden ligger det kungliga slottet Pieskowa Skaia och koncentrationslägret Auschwitz vilket gör hela förortsområdet extremt intressant ur en historisk och kulturell synpunkt.

WARSZAWA

Nu fortsätter vi att drömma i riktning mot huvudstaden Warszawa!

En explosion av historia när vi åker den ”kungliga vägen” (också i en vagn!) för att upptäcka stora monument från det förflutna i den gamla staden och innovation i City med sina skyskrapor som med åren har blivit landets finanscentrum.

En stad som aldrig vilar, som erbjuder aktiviteter och underhållning för alla åldrar och plånböcker, som gör att besökare upplever en kaotisk turism med hisnande glimtar från det förflutna och blickar på en hållbar, teknisk och ständigt föränderlig framtid.

NORRA POLEN

För att lämna stadslivet åker vi norrut, en resväg ”on the road” som visar Polens dolda skönhet: vi kör i urskogen Białowieża, 190 km från Warszawa, med sina hjordar av europeiska bisonoxar och vidare västerut till sjöområdet.

Här ligger Olsztyn, en liten stad i förhållande till de föregående, som är strategiskt perfekt för att besöka hela området upp till Östersjön som ligger ungefär 90 minuter därifrån.

I Olsztyn finns 15 sjöar, där du kan tillbringa en lugn dag på stranden eller i en båt, och två skyddade naturområden på nästan 1 500 hektar skogsmark som är unika av sitt slag. Det är den perfekta platsen för att ta en paus under några dagar. Du kan parkera din husbil på de olika avsedda platserna som Agro Camping Olsztyn längs sjön Ukiel.

Vill du ha mer? Lugn, för dig som vill lära dig mer om historien finns salen där Niccolò Copernico skrev en bra del av verket De revolutionibus i Olsztyn, och du kan ta vägen S7 till det naturliga underverket par excellence: havet!

Vi hoppas att denna upptäcktsfärd i vackra Polen har uppmuntrat dig att organisera ditt nästa äventyr i dessa områden.
Men innan det blir dags, glöm inte att resa med fantasin: du kan alltid åka vart du vill, även i de svåraste stunderna.