14 MAJ 2019

ROADTRIP MED SURFBRÄDAN: PÅ RESA I BASKIEN MED DIN HUSBIL PÅ FIAT DUCATO-CHASSI

RESA I HUSBIL

Husbilsintresserade som gillar vågor får inte missa den här resan: från San Sebastián till Bilbao, för att upptäcka Atlantkusten i en husbil på Fiat Ducato-chassi!
Det fina vädret innebär att vi närmar oss den bästa årstiden för att kliva in i husbilen på Fiat Ducato-chassi och börja planera nästa resa bland vågorna. Destination? De oförglömliga stränderna i Baskien, som är det perfekta resmålet för husbilsintresserade som också är surfare.
Redo att utforska denna nya rutt? Husbil och surf är den perfekta kombinationen för att upptäcka fantastiskt vackra platser och dra nytta av alla bekvämligheter i Ducato-husbilen, utan att ge avkall på friheten att kunna doppa sig i havet när du vill!

BILBAO

Vår resa börjar i Bilbao, som är surfstaden med stort s. Lämna campingen som ligger alldeles utanför stan och gör ett kort besök i centrum.
Det är inte bara det milda klimatet och de populära gyllenbruna stränderna som lockar i Bilbao, utan även den välkända stadsdelen Abando. Det är framförallt Guggenheimmuseet och konstmuseet som drar till sig besökare, men området är också känt för sina många offentliga parker. Bland dessa får du inte missa stadens viktigaste park Doña Casilda, där familjer och kompisgäng samlas för att äta picknick och njuta av konserter.
Efter en kort sväng i centrum är det dags för att upptäcka stränderna!
Ta dig till din husbil på Fiat Ducato-chassi och kör mot Playa de Sopelana som ligger två mil från stadskärnan. Nu är du framme vid de fantastiska klipporna som omger den baskiska kustens typiska rödaktiga strandremsor där du kan slappna av efter en dag bland vågorna. Det är ingen slump att många kallar detta för ”surfparadiset” … Det är ett resmål som passar utmärkt för både par och familjer såväl som stora grupper. Här finns allt du behöver för en oslagbar surfsemester!
På bara två kilometers avstånd från Playa de Sopelana hittar du Atxabiribi.
Sväng in på Solondota Kalea, fortsätt på Arriatera Etorbidea och ta den tredje utfarten. Något längre fram börjar Atxabiribil Hiribidea.
Parkera husbilen och plocka fram surfbrädan: stranden är bland de bästa som finns för att få surfa ostört med en enastående utsikt, med de mäktiga klipporna i bakgrunden.

MUNDAKA

Följ Atxabiribil Hiribidea mot Loiola Ander Deuna Kalea (BI-2122) och fortsätt sedan på BI-634 mot BI-2235. Efter cirka 45 minuter är du framme vid destinationen: Mundaka!
Reda att rida på vågorna igen?
Du kommer inte bli besviken på Mundaka … Det är ett av de mest populära resmålen bland inbitna surfare! På med badkläderna och sätt igång bara: men ta inte ut dig för mycket! Efter någon timme i vattnet är det dags för en aperitif med de berömda ” Pintxos”, det vill säga de traditionella tilltuggen i denna region som får dig på fall med enkla men supergoda recept. Stanna till i barerna i området för ”ir de pinchos”, dvs. för att smaka på de små delikatesserna från den baskiska mattraditionen.
Hoppa in i husbilen igen och stanna till i Bermeo över natten. Men bara för att vila ut innan du beger dig till den tredje anhalten: San Sebastián!

SAN SEBASTIÁN

Det är dags att rulla vidare med husbilen på Fiat Ducato-chassi!
Följ E-70 mot Zarautz och ta avfart 12 från GI-20. Fortsätt i 4 km och följ Lugaritz Pasealekua, Santserreka Pasealekua, Mirakontxa Pasealekua och San Martin Kalea tills du når Hondarribia Kalea.
Nu är du framme i San Sebastián, som valdes till Europas kulturhuvudstad 2016. Det är ingen vanlig badort – här hittar du en av de bästa stadsstränderna i hela Europa. Du kan surfa och sola ett stenkast från kyrkor och historiska byggnader.
Staden San Sebastián betraktas som en helig plats för surfare från hela världen, och du får inte missa den om du har svårt att skilja dig från brädan. Varje år kommer tusentals surfare till denna magiska plats för att sporta och delta i olika nationella och internationella mästerskap som äger rum under vår, sommar och höst. Kom ihåg: två intressanta platser att besöka i området är Playa de Gros och La Concha!
Vintern och hösten är säkerligen de bästa perioderna för att njuta av perfekta vågor, men även under våren och sommaren kommer havet i San Sebastián att förföra dig! Vågorna är i genomsnitt 0,5–5,5 meter höga och temperaturen är mildare än på andra ställen tack vare Golfströmmen.
Att surfa här innebär att du blir en del av stadens DNA. Banden till denna sport är så starka att en av surfvärldens främsta internationella filmfestivaler hålls här: San Sebastián Surf Film Festival. Idag är den ett riktmärke inom surfkulturen, efter att ha vuxit upplaga efter upplaga sedan den grundades år 2003.
Baskiens 20 mil långa stränder tar inte slut här: låt dig hänföras av de tysta små vikarna och de långa drömstränderna genom att fortsätta resan över gränsen till Frankrike.

PRAKTISK INFORMATION
Ställplatser och campingplatser
Camping Sopelana
, Avenida Atxabiribil Etorbidea, 30 CAMPING DE SOPELANA, 48600 Moreaga, Bizkaia, Spanien.
Camping & Bungalows Portuondo, Portuondo Auzoa s/n, 48360 Mundaka, BI, Spanien.
Camping Bungalows Igueldo San Sebastián, Padre Orkolaga Ibilbidea, 69, 20008 Donostia, Gipuzkoa, Spanien.