22 FEB 2019

UPPTÄCK HOLLAND: EN RESA TILL VÄRLDENS MEST SUGGESTIVA TULPANER

RESA I HUSBIL

En färgsprakande resväg bland tulpaner och väderkvarnar för att fira vårens ankomst. Vi upptäcker Lisse, Leiden och andra oförglömliga platser med vår husbil på Fiat Ducato-chassi.

Det är fascinerande att se våren bryta ut på alla breddgrader, men det finns resmål där färgerna, dofterna och skönheten är så exceptionella att de etsar sig fast i resenärernas minne för alltid. Och nu åker vi dit, till Holland! Låt oss tillsammans upptäcka den fascinerande resvägen bland tulpaner och väderkvarnar.

LISSE

Vår resa börjar här, i en liten stad med några tusen invånare men massor av blommor! Det är tack vare blommorna som denna medeltida by har växt och blivit känd. Ännu idag finns ett av tornen på slottet Huys Dever kvar, som rymmer ett arkeologiskt museum med fynd som hittats i den antika vallgraven runt byggnaden. Men den mest berömda turistattraktionen är Keukenhof som får besökarna att tappa andan. Det är en blomsterpark som sträcker sig över mer än 32 hektar, där du kan beundra 800 olika typer av tulpaner … I parken finns det cirka sju miljoner lökväxter! Denna upplevelse, som är otrolig även för de vuxna, är helt unik för barnen. Utöver den vidsträckta parken med nyutslagna tulpaner, hyacinter, orkidéer och svärdsliljor, finns här även en labyrint och ett lekområde. I parken finns det tre olika paviljonger (som var och en är spektakulär och överraskande på sitt vis) och framför parken finns slottet som gett den dess namn. Du kan besöka det genom att boka en guidad tur. I närheten kan du även beskåda några väderkvarnar och en vattenkvarn från 1600-talet, Lisserpoelmolen, som är hela 27 meter hög.

LEIDEN

Vi fortsätter resan längs N208 och tar sedan A44 fram till utfarten Leiden/Den Haag. När vi kliver ur vår husbil på Fiat Ducato-chassi omsluts vi av en tidlös atmosfär, bland kanaler och historia. Leiden är känd som universitetsstad och i själva universitet finns en enorm Hortus Botanicus som är den äldsta i hela Holland. Där kan vi beundra över 10 000 växter och otaliga fågelarter medan vi njuter av vårens ankomst och kontakten med naturen. Men i Leiden finns även konst att upptäcka: det är faktiskt här som Rembrandt van Rijn föddes! Denna etapp är verkligen berikande i många avseenden: även vad gäller arkitekturen som bjuder på en blandning av gotik och renässans. Vi lämnar Leiden bakom oss och fortsätter mot Haarlem.

HAARLEM

Vi behöver bara färdas i en timme för att ta oss till Haarlem! Landskapet som svischar förbi utanför rutan en bra anledning till att åka hit, men det är stadens borg som floden Spaarne flyter igenom och dess historiska arv som gör detta till ett omistligt resmål på turen! Vi kan påbörja statsturen i gamla stan på Grote Mark, som är huvudtorget där marknaden hålls. Där kan du beundra statyn av Laurens Jaszoon, som enligt holländarna var boktryckarkonstens fader. I kyrkan Grote Kerk döljer sig en pärla: en orgel från 1500-talet som bland annat Schubert och Mozart har spelat på! När du vandrar runt i stan får du inte missa Hofijes, det vill säga innergårdarna fulla av blommor. Lite kuriosa: det är faktiskt tack vare Haarlem som tulpanen har blivit symbolen för en hel nation! Det var hit som de första lökarna importerades från Turkiet, och tack vare att de rikaste familjerna planterade dem i sina trädgårdar blev de oerhört populära. Efter en tur bland flytande hus och eleganta byggnader kan vi stanna till vid väderkvarnen de Adriaan och se allt från ett annat perspektiv: den har en terrass med fantastisk utsikt över staden. Det är möjligt att besöka väderkvarnen och på platsen där den står fanns tidigare tornet som försvarade stadskärnan. År 1932 skadades den i en eldsvåda, men 2002 öppnades den igen. Den är nu vackrare än någonsin tack vare bidragen från stadens invånare och deras starka vilja. Den har fyra fascinerande våningar där du kan upptäcka den månghundraåriga tekniken som gjorde det möjligt att omvandla vind till energi.

ETT VÄGSKÄL

Nu kan vi bestämma oss för att fortsätta resan i vår husbil på Fiat Ducato-chassi mot huvudstaden Amsterdam, som ligger drygt en timme bort, eller att återvända mot startpunkten Lisse genom den nordligaste delen av Bollenstreek. Om du vill njuta till fullo av naturen innan du återvänder hem är det här säkerligen ett utmärkt val!

Köra i Holland
När vi korsar gränsen till ett annat land är det bra att ha koll på vissa praktiska aspekter som rör körningen, så att vi är förberedda på vad som väntar. Som tur var är vägskyltarna i Holland mycket lika de vi har hemma, vilket gör att du enkelt tar dig runt på ett säkert sätt. En skillnad: motorvägarna är helt gratis precis som hemma, men indikeras här med blåa skyltar!
PRAKTISK INFORMATION
Ställplatser och campingplatser
Nedan följer några rastområden som kan komma till nytta under resan bland blommor och färger:
– Lisse – Zuider Leidsevaart (ligger 3 km från staden och nära parken Keukenhof. Har 40 platser och är både asfalterad och gratis).
– Leida Parking Haagweg 6, 2311 AA Tel.: +31715120071 (Ligger strax utanför staden och det finns direktbussar in till centrum).
– Camperpark N205 Floriadepark 101, 2141 ZZ Vijfhuizen, Noord-Holland Tel.: +31629743111 | E-post:info@camperparkn205.nl
Det finns gott om campingplatser i Holland: det är ett land som verkligen är skräddarsytt för de som gillar äventyrliga semestrar i det fria. Vanligtvis är de dessutom riktigt billiga, vilket är ett annat plus i kanten på den vackra resan bland fält och kanaler.