09 OKT 2020

3, 2, 1... DET ÄR DAGS FÖR EXTRAORDINÄR RENGÖRING PÅ VÅR FYRHJULIGA VÄN!

ATT FÖRFLYTTA SIG I HUSBIL

Hösten är här och även om sommaren varit minst sagt unik så är det dags för oss att ge oss på rengöring av vår fyrhjuliga vän!

Äkta husbilsägare tar ju alltid hand om sitt fordon, så innan vi parkerar vår vän, Fiat Ducato husbilen, i garaget så är det bäst att vi tar vara på de sista, vackra dagarna för att den ska bli skinande ren igen!

Strålande vacker!

Första anblicken är alltid den viktigaste! Vi beväpnar oss med bilschampo, tvättkvast (helst med förlängningsskaft!), en hink med vatten, och eventuellt en fettlösande produkt, om det finns svår smuts, som knott eller tjära. Nu är vi redo för att se till att vår vän på vägen kan skina igen.

Ett viktigt råd: vi börjar på taket, för då undviker vi att taksmutsen rinner nedför rengjorda sidoväggar! Vi löser upp schampot i hinken och sedan borstar vi energiskt över hela karossen - hoppa inte över någon del, och fortsätt tills alla ytterdelar är skinande rena, som om vi använt ett vax.

Vi tar det dock försiktigt med fettlösaren: den hjälper visserligen till med att avlägsna den värsta smutsen, men den kan, om vi inte sköljer noggrant, göra att det blir matta ytor på karossen. Så vad vi behöver är tålamod, och sedan rengör vi alla ytor extra noga.

Om du har en högtryckstvätt så rekommenderar vi att du inte använder den på alla yttre delar, för att inte riskera skador på lacken - använd den bara på vissa delar, som beslag och kofångare, där den kommer till stor nytta!

Då den yttre rengöringen är klar ska vi komma ihåg att skölja hela fordonet med mycket vatten och sedan låta fordonet torka i skuggan, för att undvika fläckar och hinnor.

Vacker utanpå, fantastisk inuti

Fönster, myggnät, badrum och kök. Att rengöra insidan av vår Fiat Ducato husbil är lite som att städa vårt hem, och ingen gillar ju smuts.

För den här rengöringen behöver vi dammsugare, rengöringsmedel, en mikrofibertrasa och... tålamod!

Det är viktigt att inte börja med golvet, eftersom vi går fram och tillbaka där under hela rengöringen, och det blir då snabbt smutsigt igen.

Vi börjar därför med glasytorna som är lätta att rengöra med en mikrofibertrasa för att undvika hinnor och ränder. Sedan fortsätter vi med alla svåråtkomliga hörn, som pedalutrymmen, inuti lådor, i skåp och så vidare. När vi är klara med det, går vi på badrummet. Vi kontrollerar om det finns odörer i rörledningar och avlopp, och ser till att rengöra om så är fallet!

En annan viktig del att rengöra är kylskåpet: lite vatten och vinäger hjälper oss att göra rent, men kom ihåg att lämna dörren på glänt innan du lämnar din Fiat Ducato i garaget - kylen måste ha luftcirkulation då den är avstängd. Det gör att den inte bildas mögel som vi måste tvätta bort innan vi startar kylen igen!

Vi avslutar köket (och kom ihåg att stänga av gasen), och gör sedan sovavdelningen. Om det finns myggnät, så rengör vi dem med. Vi rekommenderar att du lägger dem i ljummet vatten med vinäger under någon minut.

Och nu till tankarna

De sista delarna att rengöra på vår fyrhjuliga vän!
För att rengöra tankarna ska de först tömmas helt, och töm då även alla slangar och rör, så att det inte finns någon vätska kvar alls.
När det är klart tar vi svampen och börjar energiskt gnida rent alla inre ytor i tanken tills vi inte ser några avlagringar alls längre. Sedan är det dags att använda ett saneringsmedel för desinficering - det häller vi i tanken tillsammans med dricksvatten, och sedan öppnar vi kranarna igen så att medlet kan verka även i slangar och rör, och inte bara i tanken. Vi lämnar inga jobb halvgjorda!

Vi låter medlet verka i ett par timmar, och sedan sköljer vi och tömmer hela anläggningen fullständigt, så att det inte finns risk för köldskador om det fryser till under vintern.

Extra rengöring

Med tanke på det ögonblick i historien som vi just nu genomlever, så är det viktigare än någonsin med rengöring av våra utrymmen! Vi rekommenderar därför att vi alla utför en grundlig desinficeringsbehandling med hjälp av specifika bakteriedödande produkter, så att vi kan känna oss säkra nästa gång som någon går ombord på vår skinande rena Fiat Ducato husbil!

Vår korta guide är klar här, och vi hoppas att den hjälpt alla husbilsägare som älskar sin husbil och som vill att den ska vara väl underhållen. Vi hoppas att ni får en härlig höst, full med... rengöring!