13 OKT 2020

NYTT RESMÅL PÅ VÅR ÖNSKELISTA. PÅ ENA SIDAN HAR VI NORDSJÖN, OCH PÅ DEN ANDRA SIDAN ATLANTEN: ENGLAND, HÄR KOMMER VI!

RESA I HUSBIL

Vår reslust är gränslös! Den här månaden kommer vår önskelista över resmål att ta oss till det fantastiska England - drottningens land, med massor av historia och fantastiska landskap och mycket, mycket mer! Så nu åker vi på upptäcktsfärd i Storbritannien, där vi börjar i norr för att ta oss ner till det mystiska Stonehenge. Vi besöker den vackra staden Bristol och inte får vi missa London! Är du redo? Starta din Fiat Ducato husbil, för nu kör vi!

Den nordliga delen

Även om alla traditionella turistfärder i vanliga fall går till den södra delen av England, där London är huvudmålet för många resenärer, så startar den här resan ombord på din Fiat Ducato husbil i nordvästra hörnet, mer exakt i Liverpool!

Det är fotbollens och Beatles stad som charmar oss musik- och sportälskare, med mängder av möjligheter att uppleva kultur, nöjen och upptäcktsfärder. Komplexet Royal Albert Dock är ett mål du inte får missa när du besöker denna stad: därinne hittar du nämligen Tate Museum, med sin samling av brittisk konst från 1500-talet och fram till våra dagar, och The Beatles Story, det exklusiva museet med den största samlingen i världen med konst och objekt som handlar om Beatles - och sedan finns det även restauranger, barer och mycket annat!

Nu säger vi hej då till oceanen och far österut: efter bara 50 kilometer når vi Manchester, som antagligen är en av nationens viktigaste fotbollsstäder. Här måste vi förstås ta ett besök på National Football Museum - en veritabel internationell institution för alla fotbollsintresserade.
För den som är mer kulturellt lagd erbjuder Manchester Museum en fossilkollektion med dinosaurier, mumier och historiska reliker och fynd - detta är en unik samling i Europa och kommer att övertyga även de mest skeptiska!
En annan plats att besöka är Manchesters Town Hall som anses vara ett konststycke i viktoriansk gotisk arkitektur av världsklass, och där inne finner du en Skulptursal med skulpturer över alla de mest inflytelserika personligheterna i den brittiska historien! Då du går in i Stadshuset ska du inte glömma bort att stanna till vid klocktornet, som även kallas för lilla Big Ben!

Den centrala delen

Dags för avfärd ombord på din Fiat Ducato husbil, och nu bär det av genom nationalparken, den fantastiska Peak District National Park för att komma till Robin Hoods stad, Nottingham!
Här måste du absolut besöka torget Old Market Square, där det finns saker att göra i 360 grader, både dag och natt. Det är alltså dags för lite relax och bara slappna av och se på människorna i en lugn och trevlig promenadtakt.

Även ett besök till Nottinghams grottor rekommenderas - de användes först som bostäder, sedan användes de som fristad, och till slut som fängelse. För att återgå till Robin Hood så måste vi ju nämna fästningen Nottingham Castle, även känd som Castle Rock eftersom den ligger uppe på en bergsknalle! Här ser du även en bronsstaty som hedrar bågskytten som stal från de rika och gav åt de fattiga. Innan du far vidare ska du inte glömma en snabb visit även i den legendariska Sherwoodskogen!

Vi fortsätter resan åt söder, och nu far vi mot Birmingham. En av stadens huvudattraktioner är dess bibliotek som är byggt i en uppseendeväckande arkitektur, med en trädgård på sjunde våningen, utsiktsplatser... biblioteket inrymmer dessutom hela nationalarkivet för film - här finns sannerligen något för alla smaker.
Victoria Square är en annan plats du inte får missa, med sitt Birmingham Museum and Art Gallery, som är gratis för alla besökare, eller Birmingham Council House i total barockstil med en spektakulär kupol och som inrymmer flera små affärer, barer och restauranger.

Den södra delen

Dags att fara vidare i din Fiat Ducato husbil, och nästa etapp är cirka 100 km söderut, där vi anländer till Bristol… och nu börjar jakten på alla konstverk signerade Banksy!
Detta är mestadels en universitetsstad, så det är ett favoritstopp för alla husbilsresenärer som älskar nöje och uteliv! Även om Bristols historiska kulturarv är enormt (tänk på stadsdelen Clifton som är berömd i hela världen med sina eleganta byggnader i viktoriansk-, gregoriansk- och regencystil som harmoniskt sammansmälter på ett sätt som tar andan ur dig) så är det trots allt utelivet som lockar mest med Bristol! Det finns en levande musikscen som är igång dygnet runt, en tur runt Svartskäggs hem, ciderprovning (en dryck som området är världsberömt för) och framför allt den ovan nämnda jakten på konstverk av Banksy, tiden flyger verkligen iväg i den här staden.

Och nu är det dags att styra österut i landet, mot Brighton! Men vi stannar förstår till på vägen förbi Stonehenge som bara ligger 50 kilometer från Bristol - det är sannerligen en av världens mest mystiska platser.
Ungefär 160 kilometer från Bristol, förbi London för första gången, kommer vi till Brighton, den näst sista etappen i vår upptäcktsfärd genom England.

Detta är en stad som har en stor mängd studenter, och precis som i Bristol så finns det här ett enormt nöjesutbud. Från små artistställen till designaffärer på North Laine till de karakteristiska smågränderna i området The Lanes som är kända för sina småbutiker och guldsmedsaffärer, fram till Royal Pavillon, ett palats där kungahuset håller sina fester - ja, Brighton är verkligen en av de där platserna man aldrig vill lämna. För den som älskar utsikter rekommenderar vi en tur på Brighton Wheel, pariserhjulet vid havet som ger en utsikt utan motstycke över staden. En promenad utmed stranden i solnedgången, och en nöjeskväll på Brighton Pier gör att du kan avsluta ännu en magisk dag på allra bästa vis.

Och nu går äventyret vidare, förstås, mot London. Den engelska huvudstaden är världsberömd och kräver ingen vidare presentation av sina kungliga palats, som Buckingham Palace, eller finansområdet med sina imponerande skyskrapor, Trafalgar Square och National Gallery... ett par dagar där inne kan bara berika din resa ytterligare - London ger sådant som bara finns här!

Även om resan ombord på din älskade Fiat Ducato husbil snart är över så finns det ytterligare platser att besöka i England, platser som vi inte fick plats med här, tänk på Oxford och Cambridge eller på östkusten med den fantastiska staden Canterbury - men vi är övertygade om att vi kommer att få fler möjlighetet att vistas några dagar på upptäcktsfärd i Storbritannien. Allt vi kan göra nu är att lägga även dessa turistrutter till vår önskelista och hoppas på att det här förslaget till resa kan vara till inspiration för dig, kära husbilsfantast, inför nästa resa ombord på din Ducato!​​