16 NOV 2020

RESEÖNSKELISTA: DANMARK HERE WE COME!

RESA I HUSBIL

Här följer ett nytt resmål som du kan lägga till i din reseönskelista!

Den här månaden åker vi norrut, till Danmark, på en resa som från huvudstaden Köpenhamn tar oss långt norrut, där gränslösa landskap och utsprång över havet förtrollar oss och lämnar oss mållösa.

Vi spänner fast säkerhetsbältena och ger oss ut på upptäcktsfärd till detta nya resmål i vår pålitliga husbil på Fiat Ducato-chassi!

Köpenhamn, rekordstaden

Vårt äventyr kan endast börja här, i landets huvudstad, där modern design och gamla palats, modern teknik och kultur förenas och ger liv åt en av de mest överraskande städerna i världen.

När du går genom gatorna i centrum förtrollas du av skönheten, färgerna och glimten över byggnaderna, med eller utan utsikt över havet. En oändlighet av fasetter och en harmoni som du kan andas i luften gör denna stad till en slags akvarellmålning.

Köpenhamn är ett verkligt friluftsmuseum och den danska kulturen ökar bara denna känsla tack vare invånarnas lugn och renheten på alla platser, inklusive hamnen där du kan ta ett bad.

Här ligger det kungliga slottet Amalienborg, drottningens vinterbostad som fortfarande används och som du till en del kan besöka, där lyx och överdådighet hedrar världens äldsta kungliga flagga: ja, vi pratar om för mer än 600 år sedan!

Vi fortsätter vår tur i huvudstaden med ett obligatoriskt besök på en av de äldsta attraktionerna på vår planet: Tivoli-trädgården är den första nöjesparken som skapats i världen. Denna turistattraktion lämnar dig mållös med sin berg- och dalbana, lugna båtturer, blommor och konserter under sommarkvällar.

Under vandringen runt huvudstaden måste vi besöka Nationalmuseet, Kronborgs slott och det vackra runda tornet, det äldsta fungerande observatoriet i Europa. Vandringen slutar vid hamnen där vi hittar den berömda statyn tillägnad Lilla sjöjungfrun, beställd av Carl Jacobs 1909 och som välkomnar alla som kommer till staden till sjöss.

Det är nu dags att gå tillbaka till vår husbil på Fiat Ducato-chassi och åka västerut för att fortsätta vår resa för att upptäcka Danmark!

Odense och västpassagen

Vi reser ett par timmar och tar bron över havet som förenar Halsskov och Nyborg. Vi kommer nu fram till den tredje största staden i landet, en annan stor turistattraktion för alla besökare i regionen varje år.

Här kan vi gå vilse i de smala gatorna i det historiska centrumet, där det även idag är möjligt att hitta några av de typiska korsvirkeshusen i området, huset där författaren Hans Christian Andersens föddes, som idag är ett museum tillägnat honom, samt tågmuseet, det perfekta resmålet för hela familjen!

Ett annat mål som du inte får missa är slottet Egeskov med sin labyrintpark där veteranbilar, lekplatser, flygplan och många, många andra överraskningar förvånar både unga och gamla.
Och slutligen, nära Odense hittar vi även Fyn, där nutid och dåtid förenas och ger liv åt en verklighet som exakt återger den danska miljön mellan 1700 och 1900: en unik destination som du inte får missa! Och för att avsluta dagen? En fantastisk kryssning på floden är vad som krävs för att bekvämt koppla av medan du beundrar de skönheter som denna sagostad kan erbjuda.

Nordjylland och dess underverk

Vi åker mot norr där vi på bästa sätt kan dra nytta av vår älskade husbil på Fiat Ducato-chassi. I detta vildmarksområde lyder lösenordet "äventyr", och om det är sant att det finns många ställen att besöka, är det också sant att det inte finns några som helst problem att upptäcka dem alla tack vare friheten som erbjuds av din husbil!

Vi kör mot norr och på två och en halv timma når vi Ålborg, vårt startmål för denna resa för att upptäcka de mest avlägsna delarna av Danmark.

I den här staden finns många attraktioner för dig som älskar historia och kultur, och bland dessa reser sig de gamla vikingakyrkogårdarna i Lindholm Høje, gravplatsen för den berömda befolkningen som bodde i området för 1 500 år sedan.

Vi fortsätter nu längre norrut, mot den yttersta punkten och den plats där vår resa slutar. Här hittar vi två av de mest intressanta attraktionerna i hela landet på kort avstånd.

Råbjerg Mile-öknen, Nordeuropas största vandringsdyn, rör sig 15 meter om året, och här kan du fördjupa dig i ett oöverträffat landskap som ger intrycket att du på några minuter transporteras till en annan planet! Sanden är något vit och skapar en enastående optisk effekt vid solnedgången och smälter samman med horisonten i en mängd färger.

Här hittar vi även Rubjerg Knude, fyren som - på grund av öknens rörelse - från år till år kommer närmare och närmare havet och som en dag kommer att bli helt satt under vatten.

Den sista destinationen är Danmarks mest yttersta punkt, Grenen, där Skagerrak och Kattegatt möts men aldrig förenas vilket skapar ett oöverträffat skådespel. Var försiktig: det går inte att simma här eftersom de starka strömmarna gör detta område ofarbart även för båtar!

Vår upptäcktsresa i Danmark slutar här, på stranden vid de två haven, bland magi och nyfikna turister som, när de tittar på horisonten, bara kan tänka på vad deras nästa äventyr kommer att bli i sina husbilar på Fiat Ducato-chassi.