09 DEC 2019

MED DUCATO ÄR VINTERN DEN PERFEKTA SÄSONGEN FÖR UPPTÄCKSRESOR

TURISTFÄRDER

Vintersäsongen är här: låt oss fira det med en ny resa ombord på vår Fiat Ducato husbil. Vi kör från Omiš i Kroatien till München i delstaten Bayern! Här kan vi njuta av en turistfärd full av historia, relax och underhållning.

OMIŠ

Kroatien är verkligen det perfekta resmålet att börja din vinterresa. Tack vare sitt milda klimat och nästan konstant fina väder kan man komma hit hela året. Om ni kommer resande från Slovenien ska ni komma ihåg att köpa den blåa vinjetten som ger tillåtelse att köra på vägnätet.
Omiš är den första staden i vår färd och staden ligger i Dalmatien, vid Cetina-flodens utlopp - en perfekt plats för pirater. Fast ni kan vara ganska lugna, det är flera århundraden sedan de var här sist!
Idag är Omiš en stad som är nästan sagolik i sitt utseende. Besök den historiska innerstaden som är fylld av labyrintliknande gränder, färgglada små hus, kyrkor och kapell.
Och glöm inte att besöka Sankt Peterskyrkan, från 900-talet, och den gamla fästningen är sannerligen inte att förglömma! Omiš fästning ligger på en kulle och var ett piratnäste under 1200-talet. Härifrån har ni en fullständigt unik utsikt över staden!
När ni nått Kroatien är det viktigt att komma ihåg ett par saker som hjälper er att få en problemfri resa.
Man får endast övernatta på registrerade campingplatser, och om ni reser med ett sällskapsdjur så måste er vän ha ett internationellt pass eller friskintyg utfärdat av veterinär, eftersom han eller hon inte får komma in i Kroatien utan detta.
Efter besöket i förtrollande Omiš tar ni E65 och E71 och efter bara sex timmar är ni i Österrike!

GRAZ

Graz har under senare år blivit ett turistmål som är mycket uppskattat av både husbilsentusiaster och vanliga turister! Staden har ett mycket rikt kalendarium vad gäller musik, design och även gatuteater.
Utsedd till Österrikes smakhuvudstadUnesco City of Design och Världsarv - denna stad kan verkligen erövra alla sorters turister.
Bland de absoluta pärlorna går det inte att missa Slottet Eggenberg, precis mitt i staden, med sin 90 000 kvadratmeter stora park, som är mycket känd för sin Planetträdgård. Slottet har 24 Festsalar och 3 museer.
Om ni istället är intresserade av design kan ni beundra modernare byggnadsstilar, som Jugenstilens Kunsthaus, museet som ser ut som en bubbla, Arsenalen och även Operahuset i nybarock, eller Musikhuset, en genomskinlig kub ur vilken skalans sju toner sticker ut.
Det är verkligen lönt att ta en tur i Schlossberg, det vill säga kullen som reser sig i stadens historiska centrum. Graz är berömt för sitt Klocktorn, från 1500-talet, och för de bastioner som ännu omgärdar de mycket vackra trädgårdarna. På Schlossberg finner ni även utmärkta restauranger och lokaler.
Er österrikiska etapp är inte slut ännu: hoppa ombord på er Fiat Ducato husbil, nu siktar vi på Salzburg! Ta vägarna A9 och A1, och på mindre än tre timmar så är ni framme.

SALZBURG

Du blir genast förälskad i staden vid kanten av floden Salzach! Fylld med utsmyckade monument och unika byggnader, som fästningen Hohensalzburg, som reser sig över taken och tornspirorna i den historiska innerstaden. Fästningen är ett av de största och bäst bevarade i Europa. Fästningen är byggd under mitten av 1000-talet och några av de mest intressanta rummen återfinns i Prinsgemaken, som t. ex. "Goldene Stube", det gyllene rummet, helt täckt av intarsia i olika färger och guld, och salen "Goldene Saal", den gyllene salen, med ett innertak som är dekorerat för att efterlika stjärnhimlen.
På promenad i den historiska innerstaden hittar du imponerande byggnader, som katedralen och Mirabellpalatset med sin utsökta trädgård, men även små kaféer och konditorier.
Salzburg är även känt för att vara Mozarts födelsestad, och här firas den berömda Salzburgfestivalen, som varje år lockar till sig mängder med turister och passionerade musikälskare.
Letar du efter ett evenemang? Detta är den perfekta staden: under året finns det tusentals händelser, som till exempel Mozartveckan, Påskfestivalen, Adventssångerna.
Är du redo för att nå den sista destinationen i denna turistfärd ombord på Fiat Ducato husbil?

BAYERN MÜNCHEN

Kör ut på A8 mot Rosenheimer Str. och inom en och en halv timme har du nått München i delstaten Bayern.
Bayerns huvudstad behöver ingen presentation: attraktionerna är många och de kommer snabbt att fånga ditt intresse, vare sig du är ute efter en lugn semester eller en mer äventyrlig resa.
Staden erbjuder verkligen en blandning av både modernt och traditionellt, så var ska man egentligen börja?
Det går inte att missa huvudtorget i München, Marienplatz, som under århundraden var stadens viktiga affärsknut. Kring torget återfinns några av stadens historiska huvudbyggnader: Altes Rathaus (det gamla rådhuset) och Neue Rathaus (det nya rådhuset) som bland annat är berömt för klockspelet Glockenspiel.
Klockspelet har hela 43 klockor och 32 statyer som spelar och rör sig två gånger om dagen: under vinterresan ska ni alltså komma ihåg att lyfta blicken klockan 11 och klockan 12. Något som bara måste upplevas!
När du är klar med den vackra historiska innerstaden bör du röra dig ut till Englisher Garten, en av de största stadsparkerna i världen (den är till och med större än Central Park i New York). Parken kan besökas året om, och kommer att imponera på dig med Der Chinesische Turm, det kinesiska tornet, och sitt Monopteros, ett tempel i grekisk-romersk byggnadsstil, från vilket du får en fantastisk vy över hela Münchens centrum.
Äventyren på din Fiat Ducato husbil tar inte slut här i Bayern München - så gå ombord så ses vi inför nästa turistfärd!

PRAKTISK INFORMATION

Ställplatser och campingplatser
Här finns de platser där du kan övernatta under din vinterresa:

- Camping Galeb Campingplatsen ligger i Omiš och kan ta emot upp till 1 400 campare. Kontaktnummer: +385 (0)21864430

- Reisemobil Stellplatz Graz Campingplatsen ligger nära skogen och på gränsen till ett bostadsområde. Den är öppen året om och hela dagen, och har en hållplats för kollektivtrafik då den ligger endast 200 meter från busstationen. Kontaktnummer: +43 (0)6763785102

- Reisemobilstellplatz Salzburg Bekväm plats, då den ligger nära busstationen direkt in till Salzburgs centrum. Kontaktnummer: +43 (0) 6769114244

- Wohnmobilstellplatz Allianz Arena Området ligger cirka 20 km från staden, och metrostationen ligger 2 km bort. Husbilsservice är gratis, med betalning för vatten. Kontaktnummer: 08920050