26 JUN 2019

FÖRENA ÄVENTYR OCH AVKOPPLING: PÅ RESA GENOM KORSIKA MED FIAT DUCATO

RESRUTTER

Alla ombord på vår Fiat Ducato husbil: då vi ger oss ut på en upptäcktsresa till en av de mest fascinerande och kontrastrika öarna i Medelhavet.

Sommaren ligger precis runt hörnet och din Fiat Ducato husbil är klar att ta dig till nya resmål: vad säg om en tur för att upptäcka Korsikas kristallklara vatten och lummiga berg? En resa som har något för alla!

BASTIA

Efter 4 timmar med färja från Livorno (Italien) kommer vi fram till Bastia, en stad att upptäcka med pittoreska gator och ett historiskt centrum som påminner väldigt mycket om Genua. Förutom sin magi och vackra solnedgångar över den gamla hamnen är Bastia berömt för att vara porten till Cap Corse. På denna halvö, 40 km lång och 10 km bred, verkar tiden ha stått still. När du kör tvärs över halvön får du möjligheten att beundra den täta buskvegetationen (och känna dess doft i den klara luften) och det vilda landskapets storslagna skönhet.
Om du skärper blicken kan du se de utspridda 60 genuesiska tornen som upprättades för att försvara sig mot saracenernas attacker.
Kör på D80 från Centuri till Canari och beundra landskapet med sina klippor, byar och dolda vikar som väntar på att upptäckas.

CALVI

För att nå Calvi, nästa etapp på vår resa med Fiat Ducato husbilen, kör vi längs D81, en väg som består av kurvor och fantastiska utsikter och som leder genom Ile Rousse och dess stränder. När du väl kommer till Calvi lägger du märke till hur staden dominerar hela bukten. Uppe ifrån citadellen, som byggdes 1600, är utsikten verkligen fantastisk. Om du vill ta del av platsens folkliga atmosfär går du till marinan i den lägre stadsdelen.
Vill du istället utforska omgivningen? För en enkel utflykt för hela familjen, kör in i Bonifatu-skogen: ta D251 till Bonifatu-parkeringen. Gå sedan ned mot ”Ficajola” och ta gångbron. Det är en rundtur på ca 2 timmar: ett sätt att vara tillsammans, i kontakt med naturen … och svalka sig!

AJACCIO

För att fortsätta njuta av kustens panorama fortsätter vi med vår Ducato husbil på D81 som på ca 3 timmar och 20 minuter tar oss till Ajaccio, Napoleon Bonapartes hemstad. Längs vägen kan du rasta vid fantastiska stränder, vila och beundra mindre, men inte mindre fascinerande städer. När du väl når din destination, gör dig redo att upptäcka dess historia och många intressanta platser. På stadens centrala torg kan du beundra en stor bronsstaty av Napoleon, beställd av honom själv. Om du vill besöka hans födelsehem, måste du gå till Rue Saint-Charles i stadens mest pittoreska kvarter, mellan historiska palats och smala gränder. För att upptäcka de typiska lokala produkterna, missa inte marknaden som äger rum varje dag bakom rådhuset.
Därifrån kan du sedan gå till Rue Cardinal-Fesch och bland annat beundra verk av Tiziano, Botticelli och Bellini på Musée Fesch. Från museet når du också Chapelle Impériale, där medlemmar av familjen Bonaparte är begravda. Och sedan citadellet, kyrkan Sant'Erasmo … det historiska centrumet är verkligen rikt på sevärdheter!
Och när du har ägnat dig tillräckligt åt historien går vi till den mer moderna stadsdelen för att fortsätta turen.
Även stränderna är värda ett besök: några är perfekta om du är intresserad av sport och du älskar surfing.

BONIFACIO

Är du redo att fortsätta med din Fiat Ducato husbil?
Sista etappen: Bonifacio! För att komma dit tar vi T40 i 130 km: efter 2 timmar och 19 minuter anländer vi till denna medeltida stad, berömd för sin vackra kust, lodräta vita kalkstensklippor som störtar rakt ned i havet.
Missa inte naturreservatet i Bonifaciosundet! Därifrån kan du se Sardinien, som inte ligger långt bort.
Bonifacio är faktiskt den sydligaste delen av Korsika och trots att staden endast har drygt 3000 invånare är det ett mycket populärt resmål och mycket älskat turisterna.
En kuriositet: den lokala dialekten är en variant av liguriskan.
Detta beror på dess historia och ockupationen från Genua, men även invånarnas vilja att hålla traditionerna och historien levande.
Att stanna upp och njuta av en plats som förenar natur och historia verkar vara ett bra sätt att avsluta vår resa på och börja fundera på nästa resmål med vår Fiat Ducato!

Köra på Korsika
Det finns inga större skillnader mellan att köra i Italien och på Korsika. Det som du särskilt bör tänka på, speciellt om du vill köra på vägarna inåt landet, är bränslenivån i tanken: nästa tankstation kan vara flera mil bort!
Tänk också på att 90 % av vägarna på ön är landsvägar där hastighetsgränsen är 80 km/h.

ANVÄNDBAR INFORMATION
Rastplatser och campingplatser
Här är några platser där du kan stanna med din Fiat Ducato under din resa på Korsika:
– Camping San Damiano (1075, route de la Marana 20620 Biguglia) med direkt tillgång till stranden. Det finns 320 platser. Kontakt: info@campingsandamiano.com + 33 4 95 33 68 02
– La Pinède Camping (Route de la Pinède – Calvi) en skuggig campingplats med väl indelade platser (yta 100 m²), alla utrustade med 10 A elanslutning. Kontakt: info@camping-calvi.com +33 4 95 65 17 80
– Camping les Mimosas (Chemin de la Carosaccia, 20090 Ajaccio) 70 platser, för husbilar upp till 10 meter. Enda begränsningen: hundar är inte tillåtna. Kontakt: campingmimosas@wanadoo.fr +33 4 95 20 99 85
– Camping La Rondinara (Route de la plage – 20169 - Bonifacio) öppen från den 15 maj till den 30 september. Det är mjöligt att få en plats utan att boka i förväg: optimalt om du inte vill planera resan i förväg in i minsta detalj! Kontakt: reception@rondinara.fr +33 4 95 70 43 15