10 JUN 2020

FRÅN SALZBURG TILL WIEN: NYA FANTASTISKA VYER ATT LÄGGA TILL I DIN ÖNSKELISTA!

RESA I HUSBIL

Sommaren är nära och din önskan om frihet är starkare än någonsin! Medan du väntar på att få lov att starta din drömresa kan vi tillsammans titta på Österrike och dess härligheter!

Detta har alltid varit fäderneslandet för bergsturismen, detta land som ligger i den central-orientaliska delen av Europa - en perfekt plats för den som vill göra en djupdykning i en semester med natur och avslappning, utan att för den sakens skull hoppa över en utflykt eller två för att upptäcka den österrikiska kulturen! Så en djupdykning ner i denna virtuella resa som vi kan göra nu i väntan på att få lov att göra den på riktigt och bocka av den från vår önskelista, allt ombord på vår Fiat Ducato husbil!

ALPINREGIONEN, EN RESA GENOM MOLNEN

Som vi redan nämnt så är bergen den stora huvudrollsinnehavaren här, och när du kör runt i din husbil så kommer du att kunna upptäcka massor av små utsiktsplatser över tidlösa vyer där naturen regerar!

Vi startar i Tyrolen, närmare bestämt i Stubaital, en dal med tusen vandringsleder och underbara landskap: som vattenfallet Grawa och leden Wilde Wasser Weg som visar upp även de mindre vattenfallen och den unika skönheten du finner i sjön Blaue Lacke (Blåa sjön), där berg och tystnad utgör inramning - detta är sannerligen ett perfekt resmål för att komma bort från vardagsstressen.

Du fortsätter sedan resan österut ombord på din Fiat Ducato, mot Mayrhofen, den tredje största kommunen i området - och där kan du finna en direkt väg upp till berg som är över 3 000 meter höga, tack vare linbanorna som gör att du kan ta dig upp i områden som är perfekta för sportaktiviteter som bergsklättring, mountainbike-cykling och för de modigaste även en tur i segelflygplan!
Direkt från staden går däremot ett litet tåg som snabbt tar dig upp till den underbara dalen Zillertal, en magisk plats helt nedsjunken i naturen, alldeles perfekt för att ännu mer fly undan vardagens kaos!

Den sista etappen i bergen innan du far tillbaka till ett mer stadsliknande liv, är genom den lilla bergsbyn Bad Gastein, i Salzburgs region, och där ser du från 1 002 meters höjd de omkringliggande och berömda Tauernbergen. Tid för total avslappning! Bad Gastein definieras nämligen som dalen för Salzburgs termalbad: så här kan du ta en halv dag och parkera din husbil och sjunka ned i det varma termalvattnet som kommer från just Tauernbergen, till exempel i termalanläggningen Bad Hofgastein där du dessutom finner 2 sjöar med varma källor där man får bada!

SALZBURG, MUSIKENS STAD

Om du sedan fortsätter norrut ombord på din Fiat Ducato husbil, kommer du snart till Salzburg, en internationellt berömd liten pärla!
Tillbaka i staden som är byggd på de två sidorna av floden Salzach, och med bergen som fond: Salzburg liknar mest en plats ur en fabel krönt av fästningen Hohensalzburg (klassat som världsarv sedan 1997) och har pittoreska byggnader som utgör den historiska innerstaden.

Här finns även Mozartmuseet - han föddes här och museet är huvudrollsinnehavare vid Salzburgfestivalen som varje år fyller innerstaden med marknader, events och teater och även Musikfestivalen som under 6 veckor transformerar staden till en av de största internationella musikscenerna i världen: en unik händelse för den som vill förlora sig i kultur och teater!

SALZKAMMERGUT, SJÖARNAS OMRÅDE

Om man kör vidare i ungefär en och en halv timme mot sydöst på väg mot huvudstaden, kan du göra en paus i din Fiat Ducato när du kommer till området Salzkammergut - ett veritabelt naturparadis som består av 76 sjöar och mängder av alptoppar.

Det finns en annan magisk plats för djupdykning i naturen som kan erbjuda badplatser under sommarmånaderna, och slädturer på vintern, och som är ett viktigt kulturellt resmål: i det här området finner du nämligen platsen där prinsessan Sissi bodde - hon som genom åren blivit ett kungligt emblem som inspirerat till flertalet sagor.

KEJSARSTADEN WIEN

Vi fortsätter vår upptäcktsfärd genom skatterna i Österrike genom att fara mot Wien, landets ekonomiska, kulturella och politiska centrum - och förstås dess huvudstad!
Det finns inte ord för att rättvist beskriva denna stad: kejserlig glans och prakt blandat med moderna områden, barockkyrkor som ser ut över 1800-talsträdgårdar - varenda steg är en upplevelse när du upptäcker denna magiska, förtrollande och tidlösa plats.

Stefansdomen, till exempel, med sina 343 trappsteg och 136 meters höjd är en imponerande silhuett i staden - du påminns om dess antika ursprung och dessutom kan du där se ut över modernare områden.

Wien finns även ett av de största kejsarpalatsen i världen, Hofburg, som har som specialitet att det varit under konstant utbyggnad (sedan starten på 1200-talet) - oförtröttligt förstorat är det ett resultat av en hel samling av olika projekt. Med 2 600 rum, en utbredning över 240 tusen kvadratmeter, oräkneliga och unika flyglar och det kejserliga biblioteket är detta palats ett av de mest fantastiska att vandra runt i under ett besök i staden.

Hela staden är fylld av museer, från det innovativa MuseumsQuartier, ett av arkitekterna Ortner & Ortners projekt inuti de anrika, kejserliga stallarna, och det är en fascinerande symbios mellan barockstil och avantgardistiska idéer. Sedan har vi Kunsthistoriesches Museum (Konsthistoriska museet) som sedan över ett århundrade har hand om samlingarna från det Habsburgska kejsardömet - och här finner vi unik konst av internationellt berömda målare, från Rafael till Velázquez.

För att runda av dina dagar i Wien kanske du vill slappna av lite genom att besöka Wiens termalbad? Det är det största i landet och stammar från romartiden - det lockar mängder av besökare tack vare dess välgörande källor! Med 24 bassänger och ett SPA på över 6 000 kvadratmeter kan du vara säker på att alla får plats för att avslappnat njuta de sista ögonblicken av detta magiska äventyr!

Resan är över, och nu kan du ge dig av till din älskade Fiat Ducato husbil och fortsätta, inte bara i fantasin, din resa på dessa platser - det finns ju så många kvar att upptäcka på önskelistan!