06 SEP 2019

SOMMAR I PORTUGAL: ETT BETAGANDE LAND ATT UPPTÄCKA I HUSBIL

ATT RESA MED HUSBIL

Gör dig redo för mängder av dofter, färger och smaker: vi ger oss ut med vår Fiat Ducato husbil för att upptäcka en trakt rik på historia och charm.

Föreställ dig Provences landskap och det ska inte mycket till för att du ska känna den distinkta friska och ihärdiga doften av lavendel. Tankarna färgas lila och du befinner dig plötsligt mitt i ett fält av lavendelblommor. Kära husbilsägare, välkomna till Provence!

Valensole

En av de franska kommuner där man hittar flest lavendelfält är Valensole, en dal som fått sitt namn av det mycket soliga klimatet: geografin gör så att det förekommer direkt solljus under flera timmar varje dag under sommaren och detta gör området till en riktigt ”soldal”. Detta pittoreska samhälle, fullt av små butiker och destillerier, är den perfekta platsen för shopping och att inhandla souvenirer! Hantverkarna låter dig prova oljorna som i huvudsak görs av den karakteristiska läkemedelsörten och du kan köpa de berömda doftpåsarna till ditt linneskåp eller en lavendeltvål.

Den bästa tiden att njuta av detta färgsprakande och väldoftande scenario är mitten av juni till slutet av augusti, men oroa dig inte om du kommer hit under någon annan säsong, besöket på lavendelfälten är endast en av många aktiviteter som denna trakt erbjuder. Så alla ombord, vi börjar färden mot en ny etapp!

Grasse

En charmig fransk kommun, känd som parfymens stad. Den kännetecknas av en lång tradition av att uppfinna dofter med rötter som sträcker sig tillbaka till renässansen, när man tillverkade parfymerade handskar och essenser till den europeiska aristokratin.

Du får absolut inte missa ett besök på Fragonard, den historiska parfymfabriken som nu är museum. De lokala guiderna hjälper dig att orientera dig bland de tusentals essenserna och känna igen de olika dofterna, och guidar dig runt i hallarna där de nya maskinerna ständigt producerar parfym och tvål. I detta fabriksmuseum förklaras stegen i den komplexa bearbetningen, från utvinningen av eteriska oljor till slutbehandlingen och försäljningen av produkten i museibutiken, på ett enkelt sätt som även fascinerar de allra minsta!

Gorge du Verdon

Om du är sportintresserad är nästa reseförslag något för dig! Färger, dofter och smaker är obetalbara njutningar under en resa i Provence, men för att verkligen bli ett med naturen har vi sparat ett särskilt resmål åt dig. Gå ombord på din Fiat Ducato husbil och jag lovar att du inte kommer att bli besviken. Nu kör vi! Mot:Gorge du Verdon!

Detta hisnande scenario har skapats av floden Verdons lopp, som sträcker sig 175 km och förbinder södra alperna med den mellersta Durance-dalen i Provence. Passen är framkomliga med kanot eller kajak och det finns massor av läger längs floder där du kan hyra allt du behöver för en tur i kanot eller trampbåt.

Om du inte vill lämna bekvämligheten i din Fiat Ducato husbil – och hur ska man kunna klandra dig – finns det även panoramavägar för bilar; utnyttja turförslagen på den specialiserade portalen ”itineraricamper.it”. Turen tar 4 dagar med en total sträcka på 900 km.

Aix-en-Provence

Den sista etappen för att avsluta resan i Provence är det omistliga Aix-en-Provence, ett av Provence viktigaste kulturcentra. Denna raffinerade stad kallas ”lilla Paris” och det är lätt att förstå varför! Kvarteret Mazarine är en fascinerande miljö av 1700-talsarkitektur och privata palats. Här finns det berömda Granet-museet där du hittar intressanta utställningar över impressionismens konstnärer.

För att behaga din gom har vi en överraskning i beredskap! La Cure Gourmande är en riktig sötsaksateljé: kakor, klassiska franska bakverk och alla slags godsaker lyser upp eftermiddagarna när du strosar genom staden. Låt dig lockas av den speciella skylten och gå in för att upptäcka en affär som tar dig tillbaka till 1800-talet.

Trevlig resa med husbilen!