LOIREDALENS SLOTT. I HUSBIL GENOM MEDELTID OCH RENÄSSANS.

Sagoslott och förtrollade trädgårdar

En plats och en natur som verkar målade av en fantasy-konstnär.

En resa mellan slotten i Loireflodens dalar är definitivt inte en resa du glömmer i första taget.

-----

 

Ett klassiskt och mycket populärt resmål i Europa, och perfekt i alla årstider, speciellt som slotten aldrig stänger för säsongen. Dessutom är det mycket enkelt både att förflytta sig och övernatta med husbil i dessa områden - det är både behagligt och till och med ofta gratis. De utrustade uppställnings- och/eller campingplatserna är många, och de ligger mycket nära de platser du vill besöka, ofta i välskötta och skyddade grönområden.

 

Vår resa startar i Bourg-en-Bresse, i Frankrikes östra del i departementet Ain, i en liten stad som är känd för sina gastronomiska specialiteter och dess välhållna och antika kvarter, där du finner typiska hus av trä och palats från Renässansen.

Chambord

    

Detta är det första slottet, och tillika det största, på vår färd i Loiredalen.

Vi befinner oss i departementet Loir-et-Cher, 14 km nordöst om Blois och cirka 6 km från Loireflodens vänstra strand. Vi kör igenom Chambords slottspark ombord på vår husbil: över 5 000 hektar skog omringad av en 32 km lång ringmur, vilket gör denna till den största inhägnade skogsparken i Europa.

Parken har en fauna som innefattar mängder med djur i total frihet och har många uppmärkta stigar där du kan promenera.

Chambords slott, som började byggas redan år 1519, ser ut som ett medeltidsfästning, men är en överraskande syntes av former som ärvts ned genom seklen med tydliga italienska renässansdrag. Den unge Frans den 1:e av Frankrike ville ha detta slott som lantresidens och som jaktreservat.

Detta är ett "överdådens" slott (56 meter högt, 156 meter långt, 77 trappor, 282 öppna spisar och 426 rum), men trots detta är det förföriskt elegant och balanserat.

Ett måste är ett besök på terrasserna, från vilka man har ett oväntat panorama fyllt med takfönster, torn, trappor och skorstenar.

   

Cheverny

    

Helt i närheten kommer vi till slottet Cheverny, som karakteriseras av en välskött, engelsk trädgård med överraskande hundraåriga träd och byggnaden med hisnande interiörer.

Slottets rum för oss tillbaka till tiden för den franska aristokratins storhet, med den fantastiska vapensalen, födelsesalen, biblioteket och barnsalen. De som älskar serier kan här besöka ett museum som helt handlar om TinTin.

I det antika orangeriet, där citrusfrukterna förvarades om vintern, kan man idag förtära delikata konditorivaror. I den suggestiva parken finns fortfarande kungens kennlar där man än idag föder upp hundrasen Français tricolore. Cheverny är nämligen ett viktigt centrum för jakt med hund.

  

Beauregard-slottet

  

Dette er et område der jakt-tradisjonene står sterkt og fortsatt er i live. Det er ikke tilfeldig at slottet som tilhørte Frans I fungerte som et jaktslott. På innsiden finner man De berømtes galleri, som absolutt fortjener et besøk, med 327 malerier og 5 600 Delf-glass som utgjør golvleggingen. Portrett-hagen er også verdt et besøk, som er i en park på 40 hektar.

Man finner også interessante saker som en nederlandsk klokke fra 1700-tallet med klokkespill og en overraskende hval-kjeve som ble brakt til slottet som jakt-trofé. På kjøkkenene kan man beundre to enorme ildsteder og en samling på over 85 kobberkjeler.

 

  

Chaumont-sur-Loire

  

Vi befinner oss nå i det villesbde utsikt. Parken har mange hundreårige sedertrær, som danner et spektakulært syn, og mange av de mest fremragende og uvanlige personene fra den tiden har overnattet i boligen, slik som Katharina de’ Medici og Diane de Poitiers. Ved å spasere på parkens stier kan man beundre kunstverk fra samtidskunstnere, installasjoner på trestammer og mystiske skulpturer. Inne i bygget er det ofte moderne utstillinger og områder dedisert fotografi.

 

  

Amboise

     

Amboise er en livlig landsby som strekker seg rundt det befestede slottet, og preges av smale pittoreske gater, markedsboder og butikker og av Loire som renner ved siden av. Broen over elven er et utmerket utkikkspunkt.

Slottet er en kongebolig fra det 13. århundre. Man bør absolutt besøke kapellet Saint Hubert, en helgen som i løpet av en jakttur hadde en guddommelig tilsynekomst. Her finner man også graven til Leonardo da Vinci, som tilbrakte sine siste år på herregården Clos Lucè, omtrent 400 meter fra Amboise-slottet.

I denne boligen brukte Leonardo sine siste tre år på studier, arkitektoniske prosjekter og på å organiserte fantastiske fester for hoffet.

I tillegg til de møblerte rommene der Leonardo bodde, kan man også se salen med modeller av hans oppfinnelser, i kjelleren. Modellene har delvis blitt gjenskapt i naturlig størrelse i parken. Besøket fortsetter gjennom renessanse-hagen og den italienske terrassen med roser.

 

       

Villandry-slottet

    

Det siste av de store renessanse-slottene bygget langs Loires elvebredder er Villandry-slottet. Rundt 1536, fikk Jean le Breton, finansministeren til Frans 1, jevnet en festningsby fra det 12. århundret med jorden, og fikk bygget dette slottet, som er kjent for sin kjøkkenhage og terrassehagene på tre nivåer. I kjøkkenhagen finnes grønnsaker sortert etter farge og symmetri, og denne hagen trenger konstant pleie.

 

         

Chinon og Usse

    

Blant vinmarker og borger, rager Chinon-slottet. Slottet speiler seg i elven Loire, og viser majestetisk frem sine ruiner og sine imponerende tårn, som dominerer gamlebyen fra høyden. Bygningen ble satt opp på en klippe som befant seg mellom tre provinser: Poitou, Angiò, og Turenna, og det var stor konkurranse om dette stedet, gitt dens strategiske og fordelaktige posisjon.

I løpet av årene, har Chinon-slottet vært åsted for mange viktige historiske hendelser: i 1308, ble noen medlemmer av Tempelridderordenen fengslet før de ble dømt og brent på bålet i Paris; i løpet av hundreårskrigen, bosatte hoffet til Karl VII seg på slottet og i 1429 mottok han Jeanne d’Arc, som kom for å overbevise kongen om sin rettmessighet, og for å overbevise ham om å krone seg i Reims.

Nedgangstiden for Chinon-slottet inntraff rundt det 17. århundre, når det gikk over i hendene på kardinalen Richelieu.

På veien mot Saumur passerer man Usse-slottet, som også er kjent for å ha inspirert Charles Perrault til å skrive eventyret om Tornerose. D947 følger Loireelven: her ser man de karakteristisk skjærene av tuffstein som gjester mange vinkjellere, og i området finnes det rikelig av vinkjellere og vinmarker. Vi befinner oss også i området til “huleboer-landsbyene” der huler gravet ut i tuffstein har vært hjemstedet til den lokale befolkningen. Hulene var ekte landsbyer i middelalderen, og i dag kan man se de gamle boenhetene. Det er heller ikke sjelden man finner murhus med grotter som anneks som nå brukes som vinkjellere eller steder der man dyrker sopp.

I hele området finnes det mange underjordiske grotter som huser forskjellige aktiviteter.

 

     

Saumur

    

Den siste etappen på reiseruten vår er Saumur. Dette var valgstedet for huleboerlandsbyene, og her kan man besøke Soppmuseet.

I tuffsteinsgrottene kan man se gamle og moderne teknikker brukt for dyrking av sjampinjong (Musée du Champignon). Dersom dere er interessert i moderne historie, bør dere ta en tur på Pansermuseet, som har en stor samling av stridsvogner og gjenstander fra de to verdenskrigene (Musée des Blinde).
I Saumur finner man også et flott slott, som i tiden var en festning og deretter fritidsbolig for kongen, og som i dag huser byens kommunale museum.

 

NYTTIG INFORMASJON

 

Turistkontor i Loire-dalen, Avenue de Paris 37, Orleans

www.valdeloire-france.com

 

OVERNATTINGSPLASSER:

 

Chambord og omegn

Offentlig campingplass i Bracieux

Camping Indigo www.camping-indigo.com

 

Cheverny og omegn

Rasteplass og overnatting 300 meter fra Chambord-slottet, gratis

 

Beauregard og omegn

Gratis parkering på parkeringsplassen utenfor slottets murer

 

Amboise og omegn

På øyen midt i elven, finner man campingplassen “Vinci Park”, mot betaling.

 

Saumur og omegn

Campingplassen Ile D’Offard – www.saumur-camping.com

 
 
<asp:ContentPlaceHolder id="PlaceHolderPageTitle" runat="server"/>