03 AUG 2020

VÅR VILJA ATT RESA TAR ALDRIG SLUT: LÅT OSS UPPTÄCKA ITALIENS KLACK!

RESA I HUSBIL

Från Garganos klippa, ”Italiens sporre”, till Santa Maria di Leuca, den sydligaste spetsen av klacken i det vackra Italien, där de två haven möts. En oförglömlig resa för att upptäcka Apulien mellan hisnande vyer, kristallklara hav, byar som verkar nästan surrealistiska och mycket god mat!

Nu är det dags för att upptäcka ”2020 Best value travel destination in the world” enligt National Geographic, Lonely Planet och New York Times. Klara, färdiga, kör: Apulien, här kommer vi ombord på vår husbil på Fiat Ducato-chassi.

Gargano, mellan natur, avkoppling och sportaktiviteter

I den norra delen av regionen finns det en unik plats i världen: Gargano. På ena sidan finns kusten, med imponerande grottor och oändliga gyllene stränder vid det kristallklara havet, och på den andra sidan finns vildmarken, som består av skogen som utgör Garganos nationalpark. Det här vårt första stopp som markerar början av vår resa för att upptäcka det fantastiska Apulien.

Här, förutom att se själva definitionen av naturlig skönhet, kan vi prova otaliga aktiviteter, från trekking på oändliga stigar till dykning i det skyddade marina naturreservatet med sin mångfald av färger.

För oss som föredrar stadslandskap finns det ingen brist på städer, däribland Vico del Gargano, även kallad för kärlekens stad, som låter oss uppleva skönheten i perfekt bevarade platser, där det förflutna och nutiden smälter samman till ett suggestivt resultat, minst sagt.

Bari, Polignano a mare och ett smakprov av inlandet

Nu tar vi oss söderut utmed kusten ombord på vår husbil på Fiat Ducato-chassi och kommer fram till Bari, regionens huvudstad och en oundviklig destination för alla som vill upptäcka vad Apulien har att erbjuda.
Här kan vi, förutom att lära känna lokalmusikens folklore och njuta av de berömda gastronomiska läckerheterna i Bari, beundra vackra solnedgångar från strandpromenaden, gå runt i den gamla stadens gränder eller häpnas över utsikten från Castello Normanno Svevo.
Ett besök som är ett måste är Basilica di San Nicola, en av de få gudstjänstlokaler i Italien där både katolska och ortodoxa gudstjänster hålls, som med sin romanska stil, det guldfärgade innertaket av trä som är dekorerat med målningar från 1600-talet lämnar troende och icke troende mållösa. Kuriosa: San Nicola di Myra var en biskop och enligt legenden har hans bedrifter gett liv till inget mindre än Santa Claus, det vill säga jultomten! Visste ni det?

Nu fortsätter vi vår resa söderut ombord på vår fyrhjuliga vän och kommer fram till grottorna i Castellana. Efter cirka 3 km på en underjordisk stig som får oss att tappa greppet om tid, rum och årstider, är vi inne i ”Grotta Bianca”, även känd som den mest gnistrande alabastergrottan i världen. Ett imponerande tretimmarsbesök innan vi på nytt kliver ombord på vår Ducato, för att åka till det förtrollande Polignano a Mare.

Inga ord kan beskriva denna plats, och om de fanns skulle de inte räcka till: husen på klippan som en flerfärgad omfamning, det kristallklara vattnet, viken i mitten runt vilken hela byn har konstruerats med den lilla allmänna stranden. Vyer som är som en obeskrivlig tavla.

Även om det finns många förslag på kulturella aktiviteter i området, så är det viktigaste med en vistelse i Polignano a Mare definitivt att villa bort sig. Villa bort sig bland stadens slingrande gator och hantverksbutiker, njuta av den förtrollande utsikten över byn och havet, provsmaka på unika produkter, med lika oförglömliga vyer. Kort sagt, för oss med husbil som älskar friheten är detta besök bara bra för hjärtat, sinnet och ögonen!
Sist men inte minst, innan vi åker till den södra delen av regionen, måste vi besöka ”trulli”-staden: Alberobello! Här kan vi strosa runt på de smala gatorna som omges av dessa unika stenbyggnader som har renoverats, men det gamla intrycket har bevarats. I dessa byggnader finns det idag tidlösa små butiker, typiska restauranger och små barer. Ett obligatoriskt besök innan vi kliver ombord igen!

Södern, Salento och de två haven som förenas

Nu tar vi oss söderut ombord på vår pålitliga husbil i riktning mot Lecce. Vi kommer att köra genom underbara platser som definitivt är värda ett besök ”on the way” såsom den vita staden Ostuni, den väldigt speciella staden Ceglie Messapica med dess gårdar mellan olivträd, den mycket vackra staden Brindisi och naturligtvis stränderna. Välkomna till Salento!

Efter cirka två timmars körning kommer vi fram till Lecce, som även kallas för ”barockens skönhet” på grund av dess karakteristiska byggnader som är spridda över hela området, dess spiror, portaler och i allmänhet den historiska stadskärnans hus.

För dem som älskar kultur och historia erbjuder Lecce enastående aktiviteter, till exempel ett besök på den romerska amfiteatern, Karl V:s slott och den mycket kända basilikan Basilica di Santa Croce.

Efter all denna vandring blev vi hungriga, och om hela Apulien är vaggan för internationellt kända rätter, är den berömda rätten Puccia (runda platta bröd), som med eller utan fyllning, det perfekta äventyret för våra smaklökar.

Nu fortsätter vi vår resa söderut i cirka en timme och kommer fram till den sista etappen i vår resrutt, det vill säga den sydligaste delen av klacken i ItalienSanta Maria di Leuca!

Nu är det dags för lite avkoppling, och även om detta område kännetecknas mer av stenar än av stränder, är havet och utsikten ett måste. Bland sol, sport och konstnärliga attraktioner är en promenad en oundviklig aktivitet för att nå toppen av det monumentala vattenfallet, på natten ofta dekorerad med ljuseffekter, där det går att beundra ett hisnande landskap och de två haven som förenas: Joniska havet och Medelhavet.

Vi har kommit till slutet av den här resan också, men vi är redan redo för nästa äventyr! Apulien erbjuder ett stort utbud av landskap, aktiviteter, historia och vyer som vi inte har tagit upp i dessa få rader. Är du redo att kliva ombord för att lära känna dem?

Vi ses vid nästa reseberättelse tillsammans med vår husbil på Fiat Ducato-chassi!