08 JUL 2020

RESÖNSKELISTA: VI LÄGGER TILL ETT NYTT RESMÅL, GREKLAND!

RESA I HUSBIL

Hav, öar, historia och några av de vackraste solnedgångarna i Europa: Grekland måste upplevas, och mellan en antik ruin och en vision av framtiden, så kommer Grekland att charma den mest skeptiska bland oss!

Så vi kör in med vår Fiat Ducato husbil, för att upptäcka ett av de länder som mer än något gjort vår europeiska civilisations historia.

Norra delen med sina kloster

Att ta sig in i Grekland landvägen betyder att komma in i norra dellen av landet, men även om havet är långt bort så betyder inte det att det inte finns hisnande landskap även här när du ger dig in i den härliga blandningen av helt orörd natur och platser som klassas som veritabla kulturskatter.

Bland dessa finner du Meteora, som ligger i den nordöstra delen av Tessaliens slättland, där det funnits ett kluster av tjugofyra kloster, varav endast sex klarat sig till våra dagar - klostren byggdes på enorma naturklippor, vilket inte bara ger en fantastisk utsikt över området, utan även blir till en upptäcksfärd rakt in i en av de mest ikoniska platserna i hela Grekland. Dessa kloster byggdes nämligen som skydd under den turkiska invasionen på 1300-talet och de ansågs som fullständigt ointagliga, tack vare deras strategiska placering. Det största klostret heter Stora Meteoron och ligger i vacker silhuett på sina 534 meters höjd.

Fortsätt sedan söderut mot resmålet huvudstaden Aten, men med ett kort stopp i byn Lamia, eftersom det gör att vi kan dela upp en lång resa i två delar, och gå på upptäcksfärd i en stad med rötterna i femte århundradet före vår tideräknings början! Här i närheten kan historieälskaren även finna Thermopyle där Leonidas och hans 300 spartaner mötte det Persiska rikets storkonung Xerxes!

Delfi, Aten och alla underverk

Innan du kommer fram till Aten är det nödvändigt att ta en tur mot Delfi där Apollons tempel låg, och där Oraklet bodde - han var en veritabel gudomlig auktoritet i Antiken. Denna plats ansågs dessutom vara världens centrum enligt de gamla grekerna!

Man kan inte tänka på Grekland utan att planera in huvudmålet Aten, en tidlös stad som har något för alla typer av turister: från besök på arkeologiska fyndplatser till djupdykningar på gourmetställen som serverar områdets delikatesser.

Lämna husbilen utanför stadens centrum på en av de specifika ställplatserna för husbilar, och far snabbt och lätt in i stan med hjälp av den lokala kollektivtrafiken.
Väl inne i staden är det bra att skaffa ett pass som gör att du kan besöka alla de mest typiska platserna i området, från den majestätiska Parthenon till de oräkneliga tempel och kolonner som finns i Akropolis (missa inte Propyléerna precis framför ingången till området), en del av Unescos världsarv och symbol över Antikens makt och kultur.

Agora är precis som Akropolis ett nödvändigt stopp i Aten. Det pulserande kommersiella, politiska och administrativa hjärtat av landet Grekland, en av de mest symboliska och kulturellt viktiga platserna inte bara för Grekland, utan för hela Europa.

Om du vill förlora dig i Atens gränder kan du promenera bland typiska småbutiker och bostadskvarter, och då kommer du till Plaka, ett område som bebotts i över 7 tusen år - du charmas av dess skönhet som varken känner av säsongerna eller har förändrats genom årtusendena.

Korinth och Peloponnesos

Du tar dig tillbaka ombord på din Fiat Ducato, och far västerut, mot Korinth, en av de viktigaste kommersiella knutpunkterna under Antiken, och portalen mot Peloponnesos: en av de mest kulturellt viktiga platserna i vår värld, där förutom staden Korinth även de antika städerna Sparta och Tripoli ligger - tre av de mest inflytelserika stadsstaterna i vår gemensamma historia.

Korinth får du inte missa borgen Akrokorinthos som med sina sammanlagt 3 tusen meter långa befästningar kontrollerade tillgången till hela Peloponnesos!

Fortsätt din resa ombord på din Fiat Ducato och kör mot Sparta, nästa resmål du inte får missa om du älskar Antikens civilisationer - där kan du besöka platser vi läst om hela livet och i skolböckerna. Även här finns ett Akropolis med olika byggnader med mycket högt arkitektoniskt och historiskt värde, som Gaias helgedomAtena Chalkiokos tempel och basilikan San Nikone.

Av nyare datum är däremot bronsstatyn av Leonidas som firar minnet av den spartanske kungens berömda uppoffring vid Thermopyle.

Öarna och havet

Efter att ha avslutat din resa på fastlandet i din Fiat Ducato är det nu dags att köra ombord på en av de många färjorna som för dig till landets södra del av öar och därigenom, äntligen, även lite relax vid havet.

Av de över 6 tusen öarna och småöarna är "endast" 227 bebodda, och allesammans är värda ett besök.

För den som är intresserad av uteliv, även nattligt, rekommenderar vi en tur till Mykonos som enligt mytologin skapades på kropparna av fallna jättar under striden gigantomakin (kampen mellan gudar och jättar): ön erbjuder underhållning av alla de slag, både spel och lekar och kultur!

Den största av de grekiska öarna är förstås Kreta som ligger i södern, och var ett blomstrande maritimt imperium under Antiken, och härifrån kontrollerades alla sjövägarna över Medelhavet. Här reste sig Knossos och det Minoiska palatset, från den berömde kungen Minos, en viktig del av den grekiska mytologin, och ägare av den labyrint som övervakades av Minotauren.

Tack vare sin stora yta är Kreta ett av favoritmålen för husbilsresenärer som vill besöka världen ombord på sin pålitliga Fiat Ducato!

Vi har kommit till slutet av denna korta guide för att upptäcka Grekland, ännu ett resmål du inte får missa att lägga till i dina drömmars önskelista! Mytologi och bedövande vackra landskap - detta undersköna land väntar på alla de som vill ge sig ut på äventyr med sin fyrhjuliga vän, Fiat Ducato.